Пожежа виникла 29 квітня, у другій половині дня, на території загальнозоологічного заказника місцевого значення "Сандрацький". Вогонь пошкодив 8 гектарів низькорослої сухої рослинності й впритул підійшов до високих очеретів, де знаходяться колонії та місця гніздування птахів, будиночки ондатри та річкового бобра, місця перебування зайця-русака та куниці.

Але професійні дії працівників Українського товариства мисливців і рибалок, державної лісової охорони, до яких приєднались місцеві жителі та працівники Держуправління, вчасно зупинили вогонь та попередили знищення тисяч гнізд різноманітного птаства.

Заказник "Сандрацький" є одним із найкращих місць, де розводиться ондатра, видра, річковий бобер, куниця, гніздяться лебеді-шипуни, кулики, бугаї, деркачі, сіра, біла, руда чаплі та багато інших видів.

Держуправління виступило з ініціативою нагородження працівників, які відзначились під час гасіння пожежі, за їх мужні та оперативні дії.

Як зазначив начальник Держуправління Володимир Крисько, даний випадок є прикладом професійних дій користувача заповідного об\'єкту у ситуації, що потребувала миттєвого реагування, а головне – прикладом небайдужості до навколишнього світу. Держуправління вже виступило з ініціативою нагородження працівників, які відзначились під час гасіння вогню. Для попередження таких пожеж необхідно систематично проводити роз’яснювальну роботу серед органів місцевої влади, органів місцевого самоврядування, освітніх установ та широких верств населення. Необхідно відновити роботу "зелених патрулів" при школах та інших навчальних закладах. А особливо створити при районних радах муніципальні інспекції з наданням їм повноважень в частині організації контролю за дотриманням природоохоронного законодавства та благоустроєм населених пунктів. Держуправління неодноразово виступало з такої ініціативою, зокрема перед Вінницькою обласною радою.


Переглядів: 3848
Поширень: 0