Шахи в Україні впевнено набувають вагомої популярності. Шахісти країни, особливо жінки, виходять на лідиручі позиції у світі. Нагадаємо, 1 грудня минулого року вперше в історіїї України чемпіонкою світу серед жінок стала 27-річна харків’янка Ганна Ушеніна, а 12 березня збірна команда шахісток України (Ганна Ушеніна, Катерина Лагно, Марія Музичук, Наталія Жукова та Інна Гапоненко) перемогла на командному чемпіонаті світу.

На Вінничині шахи теж розвиваються. У Вінниці є два міжнародних гросмейстери (Сергій Федорчук та Ілля Нижник), два міжнародні майстри (Микола Боднар та Віктор Гудок) а також майстер ФІДЕ (Володимир Вусатюк). У Вінницю, Жмеринку, Липовець, Піщанку періодично зїжджаються на турніри сильні щахісти з різних областей України.

Отож, 16 – 17 березня Боднар та Гудок разом з іншими майстрами і кандидатами у майстри та перспективними першороМикола Боднарзрядниками прийняли участь у 4-му Міжрегіональному шаховому турнірі «Жмеринська весна», який був присвячений 69-й річниці звільнення Жмеринки від німецько-фашистських загарбників. Всього у змаганнях взяли участь майже сильних 60 шахістів з Вінницької, Київської, Одеської, Хмільницької та Житомирської областей.

Грали 9 турів за «швейцарською системою», тобто сильний з сильним - з урахуванням особистого рейтингу та поточного місця після кожного туру. В одному «котлі варилися» і дорослі (жінки і чоловіки), і юніори (підлітки і дівчата). Це була справжня нагода для молоді заявити про себе, адже відповідальні партії у турнірі з обрахуванням рейтингу України у боротьбі з досвідченими шахістами – це завжди можливість для юніорів підвищити свою майстерність.

Переможцем турніру став Олег Поліщук з Хмельниччини; він отримав перехідний Кубок. Друге місце - у його земляка Ярослава Понятишина, третє місце зайняв Микола Боднар.

Перший приз серед жінок виграла Наталія Потятишина, дружина Яірослава. Першим у заліку Євгеній Большуновсеред ветеранів став Євгеній Большунов, серед юніорів кращою стала призерка чемпіонату Європи серед юніорів і чемпіонка України Надія ШпанкоНадія Шпанко (обидва – Вінниця). Всі призери турніру отримали і чималі грошові призи: 500 – 400 гривень. Взагалі, учасники, що посіли місця по 10 включно, теж отримали гроші.

У наступному році організатори турніру «Жмеринська весна» мають намір запросити також шахістів Білорусі та Молдови.



Переглядів: 6430
Поширень: 0