Нещодавно, у березні, ми розповіли про те, що юні вінницькі шахісти зсувають досвідчених з лідируючих позицій в області. Нагадаємо, на чемпіонаті Віннииччини серед дорослих 11 – річний Віктор Матвіїшен (тренер міжнародний майстер Микола Боднар) став чемпіоном області, а серед жінок виявилася кращою 10 – річна Надія Шпанко (тренер майстер ФІДЕ Володимир Вусатюк).

І ось, у Тернополі, на чемпіонаті України з класичних шахів серед підлітків до 12 років Віктор і Надія знов, як-то кажуть, «на коні». Змагання проходили з 2 по 11 квітня.Надії Шпанко

Віктор Матвіїшен Віктор Матвіїшен впевнено став чемпіоном України, - золота медаль, 9,5 очок; випередив найближчого суперника на 1 очко.

Надія Шпанко здобула 2 місце у турнірі серед дівчат, - срібна медаль, 8,5 очка; відстала від чемпіонки теж на 1 очко. Третя юна шахістка з Вінниці Аліна Журавель (тренер В. Вусатюк) посіла 7 місце.

Наша шахова делегація повернулася з Тернополя 14 квітня. Питання до Володимира Вусатюка.

- Володимире Олександровичу, як проходили змагання?

- Турніри були дещо тривалі. І хлопці, і дівчата грали у своїх турнірах, в яких приймали участь по 12 кращих юних шахістів та шахісток України у віковій категорії до 12 років. Грали по 11 турів по коловій системі, тобто кожний з кожним.

- Чим ще запам’ятався чВолодимир Вусатюкемпіонат у Тернополі?

- Ще одніє золотою медаллю, її здобула Надія. Окрім цих, основних змагань, відбулися також турніри зі «швидких» та «блискавичних» шахів. У «швидкі» шахи Надія у турнірі серед дівчат стала чемпіонкою України, а у «блискавичні» посіла 5 місце. Віктор в аналогічних турнірах серед хлопців посів, відповідно, 5 та 4 місця. Аліна посіла, в обох цих видах змагань зайняла 11 місця.

- На які міжнародні змагання можуть поїхати у цьому році чемпіон і срібна призерка з класичних шахів?

- По - перше, нагадаю, що Віктор Матвіїшен - срібний призер минулорічного чемпіонату Європи. Отже він має право участі і у чемпіонаті Європи, що відбудеться восени у Черногорії, і у чемпіонаті світу у грудні в Еміратах. Надія Шпанко наразі отримала право поїхати або на чемпіонат Європи або на чемпіонат світу, в залежності від вибору чемпіонки України харьків’янки Софії Краснопутської.



Переглядів: 5380
Поширень: 0