Минулого тижня у ТРЦ "Мегамолл" відбувся міжнародний турнір з фігурного катання серед юніорів "Vinnitsa Trophy". Його організувала Західноукраїнська ліга фігурного катання за підтримки спорткомітету Вінницької міської ради і спонсорів.

Від початківців до кандидатів у майстри

За медалі змагалися понад 200 фігуристів семи країн: Кіпру, Казахстану, Туреччини, Росії, України, Білорусі і Молдови.

На лід виходили і початківці, і досвідчені кандидати в майстри спорту (майстрів не було). Найстаршій учасниці було 35 років, найменшому фігуристу - чотири. Окремо визначали найкращих у групі "А" (серед професіоналів-розрядників) і групі "В" (серед аматорів). Медалі розігрували в індивідуальній програмі, серед спортивних пар і танцях на льоду.

Командного заліку не було. Адже у фігурному катанні командні призові місця прийнято визначати лише на чемпіонатах світу, Європи і Олімпійських іграх.

У особистому заліку кожна з країн-учасниць здобула нагороди. Найбільше їх виявилося у білоруських фігуристів.

Іноземні гості поїхали додому задоволеними.

- На змагання у Вінницю ми завітали вперше. Минулого року були на аналогічному турнірі в Калуші. Якщо порівняти ці два чемпіонати, то рейтинг "Vinnitsa Trophy" - є дещо вищим. У першу чергу завдяки участі сильних фігуристів з Росії, - сказала тренер з фігурного катання збірної Тирасполя Ольга Чурбанова. - Хоча ми з Придністров\'я, на турнірі представляли Молдову. Виграли дві медалі в групі "А" і одну - в групі "В".

- Ковзанка "Мегамоллу" - в чудовому стані. Всі діти залишилися задоволеними організацією змагань, особливо представники іноземних країн. До речі, всі призери у різних категоріях отримали не лише медалі і грамоти, але й цінні подарунки від американських і швейцарських спонсорів, - сказала головний організатор змагань, президент Західноукраїнської ліги фігурного катання Тамара Цимбал.
Як повідомила Тамара Цимбал, відкриті турніри у Вінниці планують проводити й надалі. Причому, можливо, навіть двічі на рік.

- Найближчий чемпіонат плануємо провести у травні, з його назвою поки що не визначилися. При цьому й турнір під брендом "Vinnitsa Trophy" збережемо, - підкреслила Тамара Цимбал. - Місту над Бугом є сенс проводити такі змагання, адже тут працює класний тренер Олена Борщевська, яка готує спортсменів високого рівня. Ми плануємо направити до Вінниці ще одного тренера - спеціаліста з ковзання, льодового хореографа. Він буде приїжджати до вашого міста на тренувальні сесії.

Екс-киянка вирощує наших чемпіонів

На змаганнях виступали 20 юних фігуристів Вінниці (майже всі - дівчата), вихованців тренера Олени Борщевської. Вони змагалися лише в індивідуальному заліку. І виступили чудово, здобувши п\'ять нагород. У групі "А" бронзовою призеркою стала Віра Панасюгіна. В аматорській групі "В" "золото" виграла 12-річна Ольга Черниш, срібна призерка Тетяна Оборончук, а бронзові медалі виграли Дмитро Стасюк і Євгенія Фарафонова.

Тренера вінницької збірної, кандидата у майстри спорту, суддю національної категорії Олену Борщевську порадували результатами її юних вихованців.

- Це не перший виступ наших фігуристів на змаганнях високого рівня. Наприклад, до цього боролися за медалі на Кубках України, - прокоментувала Олена Борщевська. - Я працюю у Вінниці півроку, колишня киянка. Сподіваюся й надалі просувати вінницьку школу фігурного катання.

Вінницькі призери змагань не збираються почивати на лаврах, а планують підкорювати всі нові вершини у спорті.

- Фігурним катанням я займаюся п\'ять років. Регулярно тренуюся і прагну нових перемог. Для початку хочу стати кандидатом у майстри та згодом майстром спорту, - сказала 14-річна Тетяна Оборончук. - Турнір у Вінниці мені дуже сподобався. Багато сильних суперниць з різних країн, і це дуже цікаво.



Переглядів: 8401
Поширень: 0