Останніми роками батути для малечі облаштовують повсюди. Але мало-хто знає, що це не проста розвага, а олімпійський вид спорту! Ніколи раніше стрибки на батуті у Вінниці не культивували. Водночас в обласній ДЮСШ зі складно-координаційних видів спорту виховують стрибунів на акробатичній доріжці світового рівня (під час виступу виконують вісім поспіль складних елементів). Кілька з них разом з батутистами з інших регіонів заснували групу «Stars Crew» («Зіркова команда»). Її тренування можна спостерігати зараз майже щодня у вінницькому манежі «Колос».

Як виявилося, «Stars Crew» культивує не традиційний спорт, а стрибки на батуті зі «стіною» (інша назва – «будинок»). Вона допомагає виконувати цікаві елементи і суттєво ускладнює програму. Такий інвентар використовується лише для підготовки виступів у цирку та інших шоу. За його допомогою артисти стрибають з «даху» і ходять по «стінах». І цим зараз дивують десятки вінницьких футзалістів і легкоатлетів, які тренуються поруч у манежі.

Акробати з Вінниці, Житомира та Дніпра створили колектив "батутистів" та готують шоу для виступів

Керує колективом «Stars Crew» 32-річний вінничанин Ігор Левкович, майстер спорту міжнародного класу зі стрибків на акробатичній доріжці. В далекому 2001 році він був чемпіоном світу з цього виду спорту. Ігор Левкович завершив спортивну кар’єру в 2008 році. З того часу з перервами працює в циркових шоу. Нещодавно разом з однодумцями розпочав культивувати новий жанр – батут зі «стіною». Для цього придбав власним коштом відповідний інвентар.

У колективі «Stars Crew» шість учасників – з Вінниці, Житомира і Дніпра. Це два стрибуни на акробатичній доріжці, решта – батутисти за спортивною спеціалізацією. «Зіркові» артисти зараз готують шоу-програму для виступів не лише в Україні, але й за кордоном.

Акробати з Вінниці, Житомира та Дніпра створили колектив "батутистів" та готують шоу для виступів

– Ми розбили гурт на два склади. Один готується до виступу в київському Палаці спорту. Інший – до шоу у Фрайбурзі (Німеччина). Обидві програми пов’язані із новорічними святами, – розповів Ігор Левкович.

Єдина дівчина у «зірковій команді» – 24-річна Сюзанна Неплях з Дніпра. Володарка Кубку світу, неодноразова чемпіонка України, майстер спорту. Сюзанна, як і її друзі зі «Stars Crew», завершила спортивну кар’єру.

Але ми продовжуємо використовувати спортивні навички. Збираємося займатися цирковими стрибками до 35 років і далі. Все залежатиме від стану здоров’я, – ділиться Сюзанна Нетлях. Дівчина за допомогою батуту і «стіни» виконує різноманітні трюки. Приміром, подвійні і потрійні сальто, стрибки з «даху» будиночку. – З висоти 4,5 метри необхідно не лише зістрибнути на батут, але й водночас з якимось трюком. Страхування в традиційному сенсі немає ані на тренуваннях, ані на виступах. Його замінюють мати і товариші унизу. Але головне наше страхування – це регулярні тренування і досвід, – каже Сюзанна Неплях.

Ще один вінничанин в групі – 27-річний майстер спорту міжнародного класу зі стрибків на акробатичній доріжці Дмитро Залізняк. Він був віце-чемпіоном Європи, багаторазовим чемпіоном і володарем Кубку України. П’ять років тому Дмитро зав’язав із Великим спортом і вирішив стати артистом. Разом зі «Stars Crew» гастролював у різних країнах – Німеччині, Туреччині тощо.

Ми поки не набрали достатньо номерів, щоб створити власну програму. Виступаємо у складі інших шоу. Це наша основна робота. Буває, йде контракт за контрактом. А інколи довго сидимо вдома, нікуди не виїжджаємо, – розповів Дмитро Залізняк.

Акробати з Вінниці, Житомира та Дніпра створили колектив "батутистів" та готують шоу для виступів

За словами Дмитра Залізняка, рівень українських стрибунів – досить високий. Тому вони вдало конкурують на ринку з іноземними колегами. І роботодавці ставляться до наших стрибунів добре.

Складність для вінницьких акробатів полягає в іншому – для виступів у шоу їм доводиться перекваліфіковуватися. У цирках бувають виступи зі стрибків на доріжці. Але не на традиційній спортивній, а на надувній. І то доволі рідко. Переважно у шоу стрибають на батуті, чому юнаків у Вінниці не навчають.

Батут дещо відрізняється від акробатичної доріжки за технікою. Тому мені довелося багато займатися, щоб опанувати нові для себе елементи, – інформує Дмитро Залізняк.

Колектив «Stars Crew» тренується у «Колосі» весь вільний час, коли не працює. Хоча паузи у заняттях бувають значними. Приміром, все літо батутисти відпрацювали у Туреччині.

Ми намагаємося постійно вдосконалювати техніку трюків і гармонію номерів. Це не так складно, як у спорті. Під час підготовки шоу ми не ганяємося за значною складністю. Особливу увагу приділяємо артистизму, вмінню працювати з глядачем. На змаганнях у цьому потреби не було, – каже Дмитро Залізняк. Учасники «Stars Crew» співпрацюють з професійними режисерами. Ті допомагають підбирати гарні сценічні костюми, музику та взагалі образи артистів.

Акробати з Вінниці, Житомира та Дніпра створили колектив "батутистів" та готують шоу для виступів

Ігор Левкович планує розширювати свій колектив і залучати чемпіонів, які завершили свою спортивну кар’єру. Також «Stars Crew» сприятиме розвитку у Вінниці стрибків на батуті, як виду спорту.

 – Плануємо зайнятися тренерською діяльністю. Розвиватиме не лише акробатику, а й стрибки на батуті. Адже професійно у Вінниці ніхто цьому не навчає. Ми й зараз займаємося не лише стрибками на батуті зі «стіною», але й без неї, – каже Ігор Левкович.

Довідка

Молодих акробатів, стрибунів і батутистів запрошують спробувати себе у новому жанрі. Тренування на батуті зі «стіною» відбуваються у вінницькому манежі «Колос». Довідки за телефоном: 093-88- 66-844 (керівник колективу «Stars Crew» Ігор Левкович).



Переглядів: 2299
Поширень: 0