вінницькі студенти з\'їздили до Крут

95 років тому відбувся бій під Крутами. Тоді проти багатотисячного більшовицького війська український уряд відрядив молодь – студентів та гімназистів. Усі вони хоробро боролися та загинули у нерівному бою.

вінницькі студенти з\'їздили до Крут

Не зважаючи на далеку відстань (прим. Вінниця – станція Крути – Вінниця, 950 км), січневі морози та будній день, саме на те місце, де відбувались бої, а нині відкритий меморіальний комплекс, вирушили студенти аграрного, медичного, педагогічного, політехнічного університетів.

«Вперше, я відвідав цей меморіал з Андрієм Рибачком (прим. Тур-клуб «Бідняжки») у 2007 році. Минулого року директор Барського автодорожнього технікуму Йосип Едуардович Кібітлевський розповів про те, як він разом із студентами з\'їздив до Крут. Цього року Вінницька делегація нарахувала більше ста осіб, разом з представниками з Бару. Сьогодні біля меморіалу було багато людей з прапорами, які збирають політичні дивіденди на полі бою. Ми, у свою чергу, приїхали без прапорів, долучили студентів аби вони знали історію, знали, якими патріотами потрібно бути та пишатися тими студентами-героями, яких ми пам\'ятаємо та пишаємося нині», - розповів ініціатор поїздки, голова Студентського Парламенту Вінниччини Дмитро Слободянюк.

«Хоча б раз за роки навчання кожен студент повинен відвідати це пам’ятне місце, віддати шану тим, хто віддав тут своє життя за Україну та перейняти той дух, який витає над цією землею», - поділилася своїми емоціями голова Профкому студентів ВНТУ Олена Григорьєва.

29 січня на меморіалі були і пам’ятна літургія, і покладання квітів, політичні зібрання та виступи відомих політиків, історичні розповіді та козацький куліш, бій барабанів та українські козацькі пісні. Кожна хвилина проведена на полі бою, запам’яталась учасникам поїздки. Є радість за те, що нинішнє молоде покоління має можливість брати приклад з своїх попередників.



Переглядів: 8725
Поширень: 0