Умови прийому до вищих навчальних закладів України у 2015 році як і в попередні роки,  містять положення про вступ певних категорій осіб поза конкурсом. Однак цьогоріч перелік таких осіб дещо відрізняється від минулорічних. Пов’язано це в першу чергу із реалізацією норм Закону України “Про вищу освіту”, а також із суспільно-політичною ситуацією в країні.

Так, до категорії позаконкурсників цьогоріч віднесені члени збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах (минулого року такі особи займали перші місця рейтингового списку та зараховувалися автоматично за фактом подачі заяви). При вступі за спеціальностями в галузі фізичної культури та спорту право позаконкурсного вступу у 2015 році мають також чемпіони і призери Олімпійських і Паралімпійських ігор. Право цих осіб вступати поза конкурсом обґрунтовується їх значним внеском в науку чи спорт. Крім того, частка таких абітурієнтів серед числа позаконкурсників є мінімальною.

Що ж стосується інших осіб, частка яких серед позаконкурсників є більш значною,  то вона у 2015 році зазнала деяких змін. Новим Законом “Про вищу освіту” визначено, що поза конкурсом можуть бути зараховані до ВНЗ особи, яким надане таке право законом, а не підзаконними нормативно-правовими актами. Тому у 2015 році не користуватимуться правами на позаконкурсний вступ особи, право яких визначалося Постановами Кабінету Міністрів України (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи з їх числа віком від 18 до 23 років та члени сімей шахтарів та гірничорятувальників, які загинули внаслідок аварії, що сталася на орендному підприємстві «Шахта імені О.Ф.Засядька») та Указами Президента (діти, які вступали на гірничі спеціальності, - якщо батьки загинули чи стали інвалідами на вугледобувних підприємствах та діти військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань, працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов’язків).

Разом з тим, зважаючи на умови, в яких країна перебуває вже більше року, з’явилася нова категорія осіб, які матимуть право на позаконкурнсий вступ. Це особи, яким відповідно до закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" надане таке право. Відповідно право вступати до вищих навчальних закладів України в категорії позаконкурсників отримали “особи, у яких один з батьків був військовослужбовцем, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою при виконанні ним обов’язків військової служби”. Право позаконкурсного вступу таким дітям надається протягом трьох років після здобуття відповідної загальної середньої освіти. Варто також зауважити, що такі абітурієнти не обмежені у виборі спеціальності задля можливості скористатися такою пільгою і можуть вступати до державних чи комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України за рахунок коштів державного чи місцевого бюджетів.

Незмінними залишилося право на позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів таких осіб:

Також вступати поза конкурсом мають право особи, яким відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" надане таке право. Зважаючи на те, що багато хто помилково вважає, що сюди належать всі учасники АТО, вважаємо за необхідне детальніше розписати цю категорію осіб.

Тож право вступати поза конкурсом відповідно до норм цього закону мають лише:

  • учасники бойових дій на території інших держав(п.22 статті 12 вказаного Закону);
  • діти учасників бойових дій на території інших держав, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час воєнних дій та конфліктів на території інших держав, а також внаслідок захворювання, пов\'язаного з перебуванням на території інших держав під час цих дій та конфліктів (п.23 ч.1, ч.6 ст.15 ЗУ).

Визнання учасниками бойових дій військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівники  Збройних  Сил  України,  Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовці військових прокуратур, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства  внутрішніх справ України,  Управління державної охорони  України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України,  Державної  служби  України  з  надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність,  суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної  операції у період її проведення не дає цим особам права на вступ поза конкурсом. Як зазначено у згаданому законі та законі “Про вищу освіту” (п.17 статті 44) держава забезпечує цим особам, а також їхнім дітям, до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах. Така підтримка надається у вигляді:

  • повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;
  • пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;
  • соціальної стипендії;
  • безоплатного забезпечення підручниками;
  • безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;
  • безоплатного проживання в гуртожитку;
  • інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Яким чином норми закону будуть імплементовуватися на практиці має визначити Кабінет Міністрів України. Станом на сьогодні відповідна цільова програма, а також зміни до Державного бюджету України на 2015 р. не були прийняті.

На цьому перелік осіб, які мають право вступати поза конкурсом є вичерпаний, а отже всі інші особи вступатимуть за загальним конкурсом.

Залишається нагадати, що особи, які мають право вступу поза конкурсом можуть претендувати на  1/5 місць державного замовлення (не більше 20% бюджетних місць з кожної спеціальності). Також звертаємо увагу на те, що всі категорії осіб, які мають право на позаконкурсний вступ формують єдиний рейтинговий список позаконкурсників, серед якого, лише абітурієнти з найвищими конкурсними балами зможуть отримати рекомендації до зарахування. 



Переглядів: 4982
Поширень: 0