Минулого тижня у Вінницькому національному технічному університеті проходила всеукраїнська науково-технічна конференція «Актуальні проблеми проектування, виготовлення і експлуатації озброєння та військової техніки».

У форумі взяли участь представники командування Повітряних Сил Збройних Сил України, директори заводів концерну «Укроборонпром», керівники навчальних і наукових установ військового і цивільного профілю. Зокрема були заступник начальника Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України, полковник Владислав Сотник, директор державного підприємства «Харківський завод спеціальних машин» Олексій Горобець, директор державного підприємства «Харківський механічний завод» Людмила Яценко, радник з технічних питань начальника казенного науково-виробничого обєднання «Форт» МВС України Євген Боковой.

«Впродовж останніх років плідно працюємо з Вінницьким техуніверситетом. Уже маємо певні наукові і прикладні результати. Ми завжди відкриті і готові до співпраці», — каже начальник воєнно-наукового відділу штабу командування Повітряних Сил ЗСУ, кандидат військових наук Володимир Коваль.

Як створити зброю майбутнього обговорювали військові і науковці у ВНТУ

«Мені дуже приємно, що мій університет, є майданчиком для такого ваговитого заходу. Кафедра лазерної і оптоелектронної техніки ВНТУ, де я працював викладачем, теж колись створювала розробки для армії, працювала над закритою тематикою», — зауважив заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації, директор Департаменту освіти і науки ОДА, кандидат технічних наук Ігор Івасюк.

Відкриваючи конференцію, ректор ВНТУ, доктор технічних наук, професор Володимир Грабко зазначив: «Такий масштабний науковий форум щодо озброєння і військової техніки у нашому університеті проводиться вперше. Для нашої держави його тема, на жаль, є дуже нагальною. Торік наш  університет першим в Україні розпочав підготовку студентів за фахом «конструювання стрілецької зброї». Таким спеціалістам є де прикладати свої знання».

До слова, студенти цієї спеціалізації проходять практику на підприємстві «Форт». Саме тут буде, вірогідно, їхнє майбутнє місце працевлаштування.

На виставці сучасних зразків стрілецької зброї, яку приурочили до початку роботи конференції, «Форт» представив різноманітну травматичну і бойову зброю. Фахівці підприємства, серед яких був і випускник факультету менеджменту і інформаційної безпеки ВНТУ Ігор Шайдюк, приязно відповідали на запитання зацікавлених.

А з новітньої українською військовою технікою охочі впродовж роботи конференції могли ознайомитись на університетському площі біля головного навчального корпусу.

Як створити зброю майбутнього обговорювали військові і науковці у ВНТУ

До початку роботи конференції вийшов збірник матеріалів — опубліковано понад 180 доповідей.

Член організаційного комітету конференції, директор Центру моніторингу якості освіти та інновацій навчального процесу ВНТУ, доктор технічних наук, професор Андрій Поляков розповів, що в конференції взяли участь науковці і військові фахівці з усієї України.

«Конференція дійшла висновку — нині в державі існує потреба у скоординованості дій між силовими структурами: склалася ситуація за якої представники Збройних Сил України та інших силових відомств замовляють різним розробникам однотипні зразки озброєння і техніки з майже однаковими технічними характеристиками. Загальна кількість військової техніки для кожної структури за таких умов потрібна нечисельна, тому здорожчується виробництво через невеликі партії замовлення. Отож, нині доцільно створити координаційний центр, котрий аналізуватиме запити силових структур і робитиме замовлення розробникам з врахуванням усіх вимог різних відомств, чим сприятиме створенню уніфікованої техніки, широкого модельного ряду», — резюмував професор Поляков.



Переглядів: 3587
Поширень: 0