В конференц-залі ТРК «Регіон-інформ» 15 лютого відбулась нарада директорів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, закладів соціального обслуговування Вінницької області.

Метою проведення наради було підведення підсумків діяльності мережі центрів СССДМ та закладів соціального обслуговування у 2011 році та визначення пріоритетів роботи на 2012 рік. Організатором виступив Вінницький обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Підводячи підсумки роботи центрів, заступник директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Слободяник відмітила, що увага до нашої роботи, в частині забезпечення права дитини на виховання в родині, була у 2011 році зосереджена на всіх рівнях влади і серед широких кіл громадськості. Підсумки цієї роботи підведено під час робочої поїздки на Вінниччину Уповноваженого з прав дитини Юрія Павленка.

Висновок однозначний – Вінниччина показує позитивну динаміку у тих напрямах, які інспектувались.

З 1 листопада 2011 року система центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та закладів соціального обслуговування працює в підпорядкуванні управління соціальних служб Департаменту сімейної політики Міністерства соціальної політики України.

Цього дня на нараді розглядались також пріоритети роботи на 2012 рік, визначені під час підсумкової Колегії Мінсоцполітики 27 січня 2012 року. Основним акцентом наради стала робота щодо вдосконалення системи державного захисту прав дітей, забезпечення права дитини на виховання в родині, а саме:

  • продовження і вдосконалення роботи щодо сімейних форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • попередження соціального сирітства, забезпечення права на виховання дитини в біологічній родині.

Ольга Слободяник наголосила на безумовному виконанні Указу Президента України від 16.12.2011р. №1163 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні».

Особливу увагу учасники наради приділили здійсненню соціальної роботи з сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах. Зокрема, об’єднання зусиль управлінь та служб облдержадміністрації, обласних установ та організацій з центрами соціальних служб у виконанні Порядку взаємодії щодо роботи з сім`ями, які опинились в складних життєвих обставинах.

Відповідно до Порядку взаємодії в області суб’єктів соціальної роботи із сім’ями з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, затвердженого обласною державною адміністрацією 31 серпня 2011 року за №983/5, з метою вчасного попередження сімейного неблагополуччя та вилучення дітей із родинного середовища протягом 2011 року було виявлено 1187 сімей вищезазначеної категорії, в яких виховується 2436 дітей.

З метою діагностики складних життєвих обставин ЦСССДМ було проінспектовано 1129 сімей. Станом на 1 січня 2012 року на обліку ЦСССДМ області перебувало 1526 сімей вищезазначеної категорії, в яких виховується 3416 дітей.

З метою комплексного вирішення проблем 461 сім’я (996 дітей) була охоплена соціальним супроводом ЦСССДМ, з них 287 сімей (617 дітей) взято під супровід протягом минулого року.

ЦСССДМ працюють в межах компетентності, над питаннями розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 2011 року під соціальним супроводженням ЦСССДМ області перебувало 122 прийомні сім’ї, в яких виховувалося 237 прийомних дітей, та 28 дитячих будинків сімейного типу, у яких перебувало 186 дітей-вихованців. Протягом 2011 року було знято з соціального супроводження 4 прийомних сім’ї.

Протягом 2011 року пройшли навчання за Програмою підготовки кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі (наказ Мінсім’ямолодьспорту від 24.04.2009р. №1357) та отримали рекомендації ОЦСССДМ 9 осіб та 20 сімей. Також підготовлено 29 кандидатів в опікуни та піклувальники.

За зазначений період здійснено навчання з метою підвищення виховного потенціалу для 86 прийомних батьків та для 31 батька-вихователя. Навчання з підвищення виховного потенціалу прийомних батьків, батьків-вихователів ОЦСССДМ розпочалось із 2009 року.

Крім того, на нараді обговорювались питання вдосконалення роботи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області щодо нових методів проведення інформаційної кампанії з питань створення та функціонування в області прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Розглянуто роботу ЦСССДМ з сім’ями, в яких виховуються діти з функціональними обмеженнями. Протягом 2011 року 2261 дитина та 705 повнолітніх особи з функціональними обмеженнями (з них 269 осіб віком від 18 до 35 років) стали отримувачами послуг ЦСССДМ. За 2011 рік дітям та молоді з функціональними обмеженнями було надано 6604 індивідуальних послуги. Під соціальним супроводом у 2011 році перебувало 32 сім’ї, в яких виховується 61 дитина.

Окремо розглядалося питання функціонування закладів соціального обслуговування у Вінницькій області. Таких у нас працюють 5 центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями – Вінницький обласний «Обрій», Барський районний «Еверест», Гнатківський районний (Томашпільський район), Вінницький міський «Гармонія» та Гніванський міський «Джерело», обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, обласний центр матері та дитини.

Для довідки
Докладніше про роботу центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, закладів соціального обслуговування Вінницької області у 2011 році можна ознайомитись на сайті ОЦСССДМ www.vin-ocsssdm.com.ua



Переглядів: 9783
Поширень: 0