Потепління негативно і згубно впливає на міські рослини. Найбільше постраждали зелені насадження на центральних площах, вулиці Соборній, Пирогова та інших. І що характерно: зелене листя на деревах навіть не жовтіє, а буквально згорає і скручується в трубочки. Від спеки воно отримало так званий бактеріальний опік.

До того ж окрасу міста - вінницькі каштани продовжує нищити каліфорнійська міль.

На думку українських ботаників, якщо й надалі триватиме така спека, треба буде змінювати насадження й саджати витриваліші дерева, які не сохнутимуть. Це може бути, скажімо, акація. Непогана й липа, але її слід постійно поливати.

За оцінками спеціалістів, нинішній стан рослин і дерев відповідає початку вересня. Вони зреагували на високу температуру і відсутність вологи. І цей тепловий стрес негативно вплинув на вегетаційний період зелених насаджень.

Швидше закінчується цвітіння, швидше достигають плоди, швидше починає опадати листя.

Вінницькі рослини звикли до більш низьких температур та рясних дощів, тому важко переносять таку аномальну спеку. Як наслідок, дерева почали рано скидати листя. Для них ще в серпні розпочалася осіння фаза.

Якщо осінь буде теплою і вологою, вінничани ймовірно знову спостерігатимуть повторне цвітіння каштанів, для яких це не характерно.



Переглядів: 4126
Поширень: 0