Микола ПироговУ грудні виповнилось 132 роки із дня смерті однієї з головних особистостей Вінниці, хірурга Миколи Пирогова. 5 грудня вчений світового рівня помер у своєму маєтку у селі Вишня, де сьогодні працює національний музей-садиба Миколи Пирогова.

Для історії медицини Микола Пирогов залишається основоположником цілої низки практичних методик лікування, в тому числі й в умовах військових дій.

Народився Микола Іванович Пирогов у Москві 25 листопада 1810 року. Після школи юнак вступає в МГУ на медичний факультет, а потім продовжує освіту за кордоном. 5 років Пирогов працює в прибалтійському місті Дерпт і тут же захищає докторську дисертацію. У 26 років молодий хірург уже професор Дерптського університету, а пізніше у Петербурзі керує кафедрою хірургії в Медико-хірургічної академії.

Микола Пирогов

У 1847 році Пирогов практикує польову хірургію в армії на Кавказі. Тут він застосовує на практиці Микола Пироговсвої розробки , наприклад, вперше проводить знеболювання ефіром, робить перев\'язки не лубками, а накрохмаленими бинтами. Пирогов розробив метод, який зараз в честь нього називають операцією Пирогова, він ліг в основу остеопластичних операцій.

Хірург також ввів нову дисципліну - топографічну анатомію (так звану крижану анатомію). Дослідження на заморожених трупах дозволили випустити ілюстрований посібник для хірургів. Атлас став незамінним внеском в оперативну хірургію.

У Кримську війну Пирогов став головним хірургом обложеного Севастополя . Тут, рятуючи поранених, хірург вперше застосував гіпсову пов\'язку, а також почав медичну підготовку сестер милосердя. У Севастополі Пирогов розширює методи військово-польової хірургії. На честь Пирогова севастопольці згадали про нього у музейному комплексі – панорамі «Оборона Севастополя», де Миколі Івановичу відвели одну з ключових ролей.

Після війни хірург повертається в Санкт-Петербург, але через конфлікт з імператором потрапляє в опалу і згодом його, не зважаючи на усі заслуги і вже світове ім`я, взагалі звільняють з державної посади і висилають до Одеси. А у 1861 році Пирогов переїздить до Вінниці. У своєму затишному маєтку на околиці міста, у селі Вишня вчений організує безкоштовну лікарню і проводить там майже весь залишок життя. Він покидав Вінницю лише у 1870 році, їдучи на фронт прусько-французької війни і російсько-турецької - у 1877 році.

Микола ПироговМикола Пирогов

Помер Микола Пирогов 5 грудня 1881 від раку верхньої щелепи. Через рік його набальзамоване тіло перевезли до склепу храму-некрополя Миколи Чудотворця. У 1947 році у маєтку Пирогова створено музей-садибу. До сьогодні музейний комплекс відвідало більше 7 мільйонів екскурсантів зі 175 країн. Іменем Миколи Пирогова у Вінниці названо одну з головних вулиць міста, школу-гімназію №1, обласну лікарню і Національний медичний університет, в якому проводять міжнародний науковий конгрес «Пироговські читання» на честь річниць дня народження академіка.



Переглядів: 10264
Поширень: 0