Грошей до наступної зарплати не вистачає кожному другому офісному працівнику. При цьому, у чоловіків та жінок підходи до вирішення фінансових проблем різні. Такі результати показали відповіді 1709 українців, опитаних Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна.

У ситуації, коли зарплати не вистачає на місяць, за даними дослідження, опиняються 54% чоловіків і 58% жінок. Кожен п’ятий офісний працівник відповів, що гроші закінчуються раніше, аніж отримує зарплату. І тільки 8% чоловіків і 4% жінок кажуть, що грошей на місяць їм вистачає.

Дожити б до зарплати

Жінки фінансовими труднощами називають нестачу грошей на елементарні речі, приміром, їжу, оплату проїзду у громадському транспорті. Для чоловіків фраза «немає грошей» для них означає неможливість придбання обов’язкових речей, з витратами на які можна позволікати. Жінки в опитуванні показали себе більш завбачливими, кожна третя офісна співробітниця починає рахувати гроші до зарплати уже за 1-2 тижні, тоді як у чоловіків таке трапляється тільки у одного серед чотирьох. Абсолютно не чекають свою зарплату 20% чоловіків і 11% жінок.

Коли грошей зовсім мало, і чоловіки, й жінки віддають перевагу тому, щоб відмовитися від спонтанних необов’язкових покупок (63% і 58% відповідно), потім вони скорочують витрати на дозвілля (58% і 44%), відмовляються від обіду на роботі, та й загалом стараються економити на їжі (37% і 40%). Інші альтернативні способи економії для українців — це купувати товари зі знижками й відмовитися від використання особистого транспорту. Деякі вважають за ліпше не обмежувати себе у витратах: серед них 8% чоловіків і 5% жінок не економлять, а позичають у своїх друзів, колег і родичів.

Дожити б до зарплати

Серед основних причин, чому грошей на життя не лишається, майже третина опитаних називають форс-мажорні обставини, які призводять до несподіваних необов’язкових витрат. Кожен четвертий офісний працівник вважає, що його заробітна платня занадто мала, щоб на неї можна було прожити цілий місяць. І тільки кожен п’ятий зізнається в тому, що не вміє планувати свій бюджет і розподіляти зарплату правильно. Ще частина (14%) у своїх бідах звинувачують керівництво, яке змушує економити бо затримує заробітну плату.

Більша частина зарплати в українських офісних співробітників іде в основному на їжу (68%), на погашення кредитів (29%) і на дітей (23%). Близько третини опитаних кажуть про те, що гроші розходяться на все потрошки. Кожен четвертий зізнається в нестримному потязі до покупки речей, внаслідок чого більша частина зарплати витрачається саме на одяг.



Переглядів: 3314
Поширень: 0