Минулий опалювальний сезон у Вінниці минув стабільно – перебоїв з теплопостачанням практично не було. Аварійні ситуації усувались оперативно та швидко, адже ремонтні роботи займали не більше трьох годин, тому вінничани незручностей не відчували. Вулично-шляхова мережа міста у зимовий період утримувалася в належному стані. При сніжній погоді очищення доріг і тротуарів від опадів проводилося своєчасно. На розчищення доріг було задіяно 70 одиниць спецтехніки шляхових підприємств, а також 24 одиниці – техніки ЖЕП, які забезпечували прибирання прибудинкових територій та тротуарів.

У зв’язку з досить ранньою весною та утриманням середньодобової температури на рівні не нижче 8 оС, 3 квітня за рішенням виконкому міської ради опалювальний сезон було завершено. За словами директора департаменту міського господарства Василя Броварника, зважаючи на досвід минулих років відразу ж розпочалася підготовка житлово-комунального, енергетичного господарства, підприємств, установ міста до роботи у наступному осінньо-зимовому періоді.

Втім, основними проблемами на сьогодні залишаються зношеність мереж та необхідність їх ефективної експлуатації, постійний ремонт і модернізація. Протягом минулого року згідно Меморандуму про взаєморозуміння між урядами Швейцарської конфедерації, України і містом Вінниця щодо надання технічної та фінансової допомоги для проекту з енергоефективності, у Вінниці було проведено модернізацію теплопостачання мікрорайону К.Маркса із заміною 5,3 км тепломереж, влаштуванням 51 індивідуальних теплових пунктів та встановленням системи SCADA для автоматичного регулювання та контролю параметрів теплоносія. Цьогоріч планується продовжити реалізацію другого етапу цього проекту – буде проведено реконструкцію системи теплопостачання мікрорайону Тяжилів від котельні по вулиці Баженова. Ці роботи передбачають реконструкцію чотирьох кілометрів теплових мереж із заміною на попередньо-ізольовані трубопроводи. Також у планах реконструкція котельні, влаштування 49 індивідуальних теплових пунктів та встановлення системи SCADA. У зв’язку з великим об’ємом робіт, їх розподілено на чотири етапи. З 4 березня підприємство КП «Вінницяміськтеплоенерго» розпочало розробляти траншеї та монтаж трубопроводів. А весь комплекс робіт планується завершити до початку опалювального сезону.

Ще однією проблемою залишається заборгованість населення за спожиті послуги, адже на сьогодні вінничани за спожиті послуги боргують більше 51 мільйона гривень. 31,5 мільйони гривень – борги по теплозабезпеченню, 8,7 мільйони – по водопостачанню та водовідведенню та 11,2 мільйони – борги за утримання та експлуатацію житла. «Такі значні борги не дають змогу підприємствам акумулювати кошти для проведення ремонтних робіт у більшому обсязі, замінювати інженерні мережі та технологічне обладнання, своєчасно і в повному обсязі сплачувати за використані енергоносії», - зазначає Василь Броварник.

Незважаючи на існуючі проблеми, цьогоріч теплопостачальні підприємства планують виконати значні обсяги робіт, які дозволять забезпечити надійну роботу котелень та тепломереж в осінньо-зимовий період. КП «Вінницяміськтеплоенерго», яке забезпечує теплом та гарячою водою більше 80 % житлового фонду, планує виконати поточний ремонт 37 котелень на двох ТЕЦ (теплоелектроцентралі), капітальний ремонт теплових мереж, протяжністю 5,6 кілометрів, поточний ремонт 79 центральних теплових пунктів та теплових мереж, протяжністю понад двісті кілометрів. Наразі ведуться роботи по заміні тепломереж по вулиці Винниченко.

Працівники комунального підприємства «Вінницяоблводоканал» проведуть підготовку технічного обладнання насосних станцій водопостачання і водовідведення, водозабірних споруд для заміни зношеного обладнання в червні та липні. Серед іншого, заплановано провести заміну 75 одиниць запірної арматури, промивку і хлорування 9 резервуарів запасу води, ремонт 119 водорозбірних колонок. Крім того буде замінено більше пів кілометра аварійних мереж водогону та кілометр каналізаційних мереж. Для покращення водопостачання мікрорайону Тяжилів, в якому згідно Меморандуму буде проводитись реконструкція системи теплозабезпечення, в 2014 році планується провести реконструкцію 2,8 км мереж водогону та 5-ти водопровідних насосних станцій.

«У нас є досить великий комплекс робіт по підготовці до осінньо-зимового періоду. Минула зима була теплою, без сильних морозів та снігопадів, але не потрібно розслаблятися, адже наступна зима може бути зовсім іншою, тому готуватися до неї потрібно на належному рівні. Загалом, дуже важливо щоб ми увійшли в зиму готовими, тим більше що ми не знаємо якою вона буде. Всі заплановані заходи повинні бути чітко виконані», – зазначив в.о. міського голови секретар міської ради Сергій Моргунов.​



Переглядів: 2882
Поширень: 0