Днями Міненерго передбачило можливість відключення електроенергії в ручному режимі. Використовуватимуть цей важіль енергетики в разі форс-мажорів. Але пояснювати специфіку нових правил в Україні так і не навчилися, наслідком чого може стати паніка серед населення.

Загострення військового конфлікту на Сході України спровокувало хвилю чуток про колапс енергетичної системи всієї країни, мовляв, Україна повертається у 90-ті роки, коли населення годинами сиділо при свічках.

Протиставити щось цій інформації вкрай складно, адже Донбас є основним постачальником вугілля для вітчизняних теплоелектростанцій, які займають до 40% у загальному балансі виробництва електроенергії. Дрівець у вогонь підкинуло і Міністерство енергетики і вугільної промисловості, яке на початку тижня офіційно оголосило про узгодження графіків аварійних відключень електроенергії.

Відключатимуть лише населення

Відразу потрібно сказати, що знеструмлення торкнеться тільки побутових споживачів (населення), тоді як промисловці працюватимуть у звичному режимі. Можливо, такий підхід сформований на підставі досвіду Західної України, яка першою відчула на собі режим економії струму. Так, кілька тижнів тому підприємства та юридичні споживачі Прикарпаття стали працювати в прив’язці до графіків відключень, але очікуваного ефекту ці заходи не принесли, тому в кінці серпня місцева енергопостачальна компанія "Прикарпаттяобленерго" попередила населення Івано-Франківської області про можливість тимчасового припинення електропостачання.

"Відключення відбуватимуться за узгодженими з обладміністрацією графіками під час ранкових і вечірніх пікових навантажень - 9.00-11.00 та 20.00-22.00. Відключення окремих груп споживачів триватиме не більше двох годин, а графіки будуть введені в дію протягом 10-15 хвилин після розпорядження головного диспетчера електроенергетичної системи України", - йдеться в оповіщенні.

Зараз ця формула буде застосовуватися щодо населення інших регіонів, у т.ч. й Вінниччини.

Рішення розширити цю практику на всю країну зумовлене дисбалансом між виробництвом і споживанням електроенергії, викликане дефіцитом вугілля і газу. Швидко розв’язати цю сировинну проблему не вдасться, але навіть поверхового аналізу ситуації достатньо, щоб зрозуміти, що план відключень Міненерго - це лише крок на випередження кризи в галузі, а не реакція на її колапс. Варто сказати, що примусові відключення споживачів здійснюватимуться тільки в тому випадку, якщо окремо взята область перевищить ліміт споживання електроенергії. Зараз регіони перебирають у цілому до 40 млн. КВт-год на добу. А це - робота однієї з 14 працюючих в Україні ТЕС.

Для забезпечення тепловиків сировиною, чиновники роблять ставку на налагодження імпорту вугілля з Нової Зеландії, Австралії і США. Але навіть якщо ці спроби не увінчаються успіхом, Україна зможе забезпечити свої потреби в електроенергії. Основну ставку в цьому питанні Міненерго зробить на найбільшого виробника електрики - державний "Енергоатом". На сьогодні це підприємство задіює 13 з 15 енергоблоків, плануючи ввести в експлуатацію два відразу ж після завершення їх планових ремонтів.

Таким чином, зараз Україна здатна покрити основні поточні потреби в електроенергії. Але особливо розслаблятися енергетикам не варто: попереду опалювальний сезон, у ході якого обсяги споживання струму зростуть.

Це зростання може бути особливо різким, якщо держава не виділить на комунальну енергетику достатній ліміт газу, тим самим змусивши останнє обігріватися взимку за допомогою електроприладів.

Але поставки газу зі Словаччини дають надію, що до цього не дійде.

Вінниччина до відключень готова

Загалом, погоджені з органами місцевого самоврядування та держенергонаглядом графіки аварійних відключень застосовуються за умов виникнення в об\'єднаній електроенергетичній системі України аварійного дефіциту потужності.

Так пояснюють ситуацію у "Вінницяобленерго".

- Тривалість перерви, як правило, не має перевищувати двох годин, - говорять у прес-службі компанії.

Водночас енергетики ПАТ "Вінницяобленерго" звертаються до мешканців області та міста Вінниця з розумінням поставитися до цього запровадження.

Також просять максимально обмежити споживання електроенергії в години пікових навантажень (19.00 - 22.00) задля недопущення застосування графіків аварійного відключення у Вінницькій бласті.

 

Коментарі

Директор з питань інформації та зв\'язків з громадськістю Асоціації "Український ядерний форум" Ольга Кошарна:

- Українські атомники можуть виробляти більше. Наприклад, на Запорізькій АЕС є шість блоків, які, по ідеї, повинні видавати потужність 6 тис. МВт. Але зараз навантаження на них - 4860 МВт. Майже 1200 МВт потужності не видається з цієї АЕС, тому що немає ліній електропередачі.

Торік АЕС штучно обмежувалися у виробництві електроенергії навіть взимку, оскільки тодішня влада лобіювала інтереси теплової генерації. За даними НАЕК "Енергоатом", у січні 2014 року, остання декада якого була вельми холодною, через диспетчерські обмеження українські АЕС недовиробили 0,5 млрд. кВт/год. електроенергії. Тоді коефіцієнт використання встановленої потужності АЕС становив 80,4%, хоча станції готові були підвищити завантаження ще на дев\'ять процентних пунктів.

Глава Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко:

- Є така штука як робота енергосистеми. Споживання нерівномірне в часі, причому проблему створює населення. У ранкові та вечірні години, коли всі включають різну побутову техніку, споживання різко зростає. Атомні електростанції не можуть покривати пік тому, що у них дуже низькі маневрові характеристики - діапазон практично нульовий. А ТЕС можуть міняти потужність подачі (майже вдвічі), тому саме вони покривають "гойдалки" навантаження протягом дня, а піки знімають ГЕС. Але зараз у ТЕС немає вугілля "з коліс", тобто, вони спрацьовують те, що накопичували на зиму (потрібно мати згідно із нормативами не менше 2 млн. тонн вугілля в резерві), а гідростанції внаслідок дуже спекотного літа, що спровокувало низький рівень води в річках, не можуть покривати піки. Тому й стало відключення, причому тільки населення. Тобто, відключаючи населення, вирівнюють графік навантаження під атомні електростанції. Промисловість не чіпають, бо вона споживає електроенергію більш рівномірно.

Генеральний директор "Вінницяобленерго" Юрій Касіч:

- Ми отримали лист-розпорядження Міністра енергетики Юрія Продана щодо погодження застосування з 29 серпня графіків аварійних відключень. Ці графіки включають промислові підприємства, бо розуміємо, що промисловість нашу, особливо ту, яка працює на оборонну галузь, нині відключати не можна.

Якщо проаналізувати минулий тиждень, то за енергією та потужністю 1 і 2 вересня ми ще вкладались у відведені нам обсяги. Але вже з 3 вересня нам були доведені знижені ліміти споживання як електричної енергії, так і потужності.

Тепер за споживанням електроенергії Вінницька область ще вкладається у відведені обсяги, а от за потужністю - ні. Особливо у вечірній максимум - з 19.00 до 21.00. Навіть у неділю, здавалося б, вихідний, у нас було перевищення 90 МВт.

Незважаючи на це "Вінницяобленерго" поки графіки аварійних відключень не застосовує. Але якщо, наприклад завтра, отримаємо відповідне розпорядження від Південно-Західної електроенергетичної системи ДП "НЕК "Укренерго", будемо змушені їх застосувати. Це наш обов\'язок, а не примхаю.

 

Вінничани розраховуються за електрику сповна

Коли є світло, то в будинку чи квартирі, на підприємстві чи в офісі затишно, комфортно і вся побутова та виробнича техніка стабільно працює. Гірше, коли все навпаки.

Вінницькі споживачі, судячи з усього, таки враховують ситуацію на Сході нашої держави та в міру своїх сил розраховуються за отриману від ПАТ "Вінницяобленерго" електроенергію. Так, за серпень цього року, ця цифра склала 101,7%.

Про це повідомила заступник комерційного директора товариства Ірина Агеєва.

За повідомленням, промислові підприємства області за вказаний період заплатили 32,6 млн. грн. і зменшили свою заборгованість на 1,7 млн. грн.

Сільське господарство - 11,6 млн. грн., у тому числі 100 тис. грн. в рахунок погашення заборгованості.

Підприємства житлово-комунального господарства розрахувалися на 7 млн. грн., недоплативши 2,6 млн. грн. поточного споживання водоканалами. За рахунок проведення оплати за Постанові КМУ №20 (ТТУ, тепломережі, ЖЕКи) за липень і серпень 2014 року дебіторська заборгованість ЖКГ в цілому збільшена на 1719 тис. грн.

Бюджетні організації оплатили 8,1 млн. грн. При цьому недоплата організацій, що фінансуються з місцевих бюджетів склала 128 тис. грн. Організації ж, що фінансуються з державного бюджету, зменшили заборгованість на 42 тис. грн.

Щодо населення області, то від них за спожиту електроенергію надійшло 26,5 млн. грн., а заборгованість зменшилась на 1,8 млн. грн.

Оперативно дебіторська заборгованість споживачів ПАТ "Вінницяобленерго" за використану електроенергію на початок вересня становить 81,171 млн. грн. і зменшена протягом серпня на 3,073 млн. грн. (в основному за рахунок проведення оплати за Постановою Кабміну №20 за липень і серпень 2014 року, а також населення).

Загалом у мережі ПАТ "Вінницяобленерго" протягом серпня надійшло електроенергії 233 млн. кВт.год. Очікувані втрати електроенергії склали 31,1 млн. кВт./год., або 13,33%.

 

"Місто" запитало у вінничан: "Що ви готові стерпіти заради перемоги, аби Україна вистояла у війні та економічній скруті?"

Ніна, дієтолог:

- Люблю комфорт. але якщо для того, аби Україна стала мирною державою і закінчилася війна на Сході, я готова побути і деякй час без гарячоi води. Проте чи допоможуть такі заходи.

Аліна, у декретній відпустці:

- Заради закінчення тої бойні я готова бути без води, світла і їсти одну картоплю, якби це допомогло. Нам тут ще немає такої біди, окрім загиблих і поранених, яких дуже шкода.... На наші будинки не кидають бомби, і ми можемо вільно ходити по вулиці не боячись, що зараз якась російська сволота втарабанить в голову кулю.

Олена, учителька молодших класів:

- Я готова потерпіти заради перемоги України відключення гарячої води на пару годин і світла. Можливо, навіть погодилася б годину або дві вдень виконувати якусь роботу, кошти за яку йтимуть на Армію.

Марина, у декретній відпустці:

- Якщо Україні для перемоги потрібно економити і на деякий час відключити газ, світло, гарячу воду, я готова потерпіти. Головне, щоб наші хлопці, які зараз воюють на Сході, повернулися із перемогою, їм там зараз набагато важче, ніж нам, ми зможемо потерпіти деякий час.

Ольга Миколаївна, медсестра:

- Я готова стерпіти будь-які незручності, аби наші хлопці поверталися з тієї війни живими і з перемогою. Їм там набагато важче, ніж нам тут, але вони ж захищають Україну і не падають духом, а ми маємо їх всіляко підтримувати.

Анастасія, студентка:
- Я готова підтримувати Національну гвардію України, допомагала б матеріально і готова зайнятися волонтерством. Якщо потрібно на чомусь економити і відмовити собі у якихось благах, заради того аби Україна вистояла у війні - я готова.

Олеся, манікюрниця:

- Готова підтримувати нашу Армію. В мене маленькі діти вдома, але готова сидіти без світла, газу, лиш би Україна перемогла і вистояла у цій війні. Напевно, готова на все, аби лиш наші хлопці поверталися живими і з перемогою.

Артем, студент:

- Якщо буде призов в Армію, готовий їхати на Схід і захищати Україну в бою із сепаратистами. Хочеться, щоб росіяни нарешті покинули нашу землю і перемога була за нами.

Влад, студент:

- Якщо мене призвуть до Армії, відмовлятися служити не буду. Якщо потрібно буде їхати в АТО і там захищати свою державу - поїду. Зараз важкий час для українського народу, тому ми маємо об\'єднатися і перемогти ворога.



Переглядів: 7665
Поширень: 0