4 лютого в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція директора Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадія Кузьменка щодо особливостей проведення ЗНО у 2015 році.

Розпочинаючи прес-конференцію Геннадій Кузьменко зазначив, що зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання проводитиметься в період квітень – липень 2015 року. Нагадаємо, що з 5 січня по 20 лютого 2015 року відбувється реєстрація абітурієнтів для участі в ЗНО.

«Вінницький регіональний центр оцінювання якості освіти є регіональним центром, що опікується проведенням зовнішнього незалежного оцінювання в трьох областях. А саме, у Вінницькій, Хмельницькі та Житомирській областях. Окрім того, ВРЦОЯО займається проведенням моніторингових досліджень щодо визначення рівня освіти учнів та студентів навчальних закладів області», - зауважив Г.Кузьменко.

За його словами, кожен зареєстрований учасник ЗНО має право скласти тести не більше як із 4 навчальних предметів (українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, російська мова, французька мова). Варто зазначити, що ЗНО з української мови і літератури є обов’язковим для усіх абітурієнтів, які бажають здобувати вищу освіту за ступенем молодшого бакалавра та бакалавра. Як зауважив Геннадій Кузьменко, в цьому році для вступу до вищого навчального закладу абітурієнти мають подати сертифікати ЗНО лише 2015 року.

Особливості проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2015

Директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко проінформував присутніх про особливості цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання: «Перша особливість заключається в тому, що ми, практично, повертаємося до формату проведення ЗНО, коли зовнішнє незалежне оцінювання та атестація у загальноосвітніх навчальних закладах була об’єднана. В 2015 році визначено один обов’язковий предмет – українська мова і література. Так, для усіх випускників загальноосвітніх навчальних закладів 2015 року результати ЗНО з української мови і літератури зараховуватимуться як результати ДПА. Вони визначатимуться на основі кількості балів, набраних за виконання завдань лише з української мови».

Геннадій Кузьменко також проінформував, що однією із новинок ЗНО 2015 року є те, що абітурієнти складатимуть тести ЗНО з української мови і літератури та математики двох рівнів складності – базового і поглибленого, обрати який слід під час реєстрації. Впровадження можливості такого вибору було обумовлено численними проханнями багатьох вищих навчальних закладів.

Окрім того, цьогорічне оцінювання буде відбуватися із установленням так званого «порогового бала». Так, для визначення результатів ЗНО – 2015 з кожного предмета буде встановлено «пороговий бал», тобто та кількість тестових балів, яку може набрати мінімально підготовлений абітурієнт.

«Учасники тестування, які не подолають «поріг», не зможуть використати результат ЗНО з цього предмета для вступу до ВНЗ. Усі абітурієнти, результати яких будуть не нижчими від «порогового бала», отримають оцінку за шкалою 100-200 балів та матимуть право брати участь в конкурсному відборі при вступі на навчання у ВНЗ», - зауважив Геннадій Кузьменко.

Нагадаємо, що з перших років запровадження зовнішнього незалежного оцінювання для визначення його результатів Український центр оцінювання якості освіти застосовує шкалу 100-200 балів. Використання такої процедури шкалювання має низку суттєвих переваг, а саме - еталонну, стандартизовану, рейтингову шкалу. При цьому, з метою відсіювання абітурієнтів, рівень знань і умінь яких є фрагментарним і занизьким для продовження навчання у ВНЗ, було запроваджено своєрідний «поріг» у 124 бали.



Переглядів: 4047
Поширень: 0