Сьогодні у бібліотеці-філії №13 відбулася інтеркультурна дискусія «Сила різноманітності Вінниці». Її учасники обговорювали як допомогти адаптуватися до життя у новому місті вимушеним переселенцям, а також як зруйнувати стереотипи, що існують по відношенні до цих людей.

У зв’язку з подіями на Сході України з кожним днем збільшується кількість вимушених переселенців у інших регіонах країни. Цим людям дуже важливо адаптуватися до умов життя на новому місці. Про те, як це зробити, сьогодні йшлося під час інтерактивної дискусії «Сила різноманітності Вінниці». Захід пройшов у рамках дослідницького проекту «Діалог і примирення в Україні», що ініційований Літературним угрупованням «СТАН» (Луганськ) спільно з департаментом культури Вінницької міської ради та ГО «Культурний діалог» (Кременчук). А також – за підтримки фонду National Endowment for Democracy.

Координатором проекту є луганчанин, громадський активіст Ярослав Мінкін. «Проект відбувається у десяти містах України. Ми виявляємо, досліджуємо та аналізуємо стереотипи по відношенню до вимушених переселенців у містах з великою кількістю їх розміщення. Вже відбулися заходи у Івано-Франківську, Харкові, Запорізькій та Полтавській областях. Ще плануємо провести у Дніпропетровську, Чернігові, Луцьку тощо. Потім ми підготуємо всеукраїнський звіт, у який включимо результати дослідження, рекомендації експертів, інтерв’ю зі спеціалістами. Звіт буде українською та англійською мовами, адже ми розповсюджуватимемо його й серед країн Європейського Союзу», – каже Ярослав Мінкін.

За його словами, метою проекту є розробка певних рекомендацій та реальних шляхів інтеграції вимушених переселенців в Україні. «Серед того, що рядять самі переселенці – насамперед придбати мапу міста, проаналізувати його райони, брати участь у міських безкоштовних заходах, де можна познайомитися з людьми. Якщо переселенці мають дітей, їм варто ходити на дитячі майданчики та там знайомитися з місцевими жителями, таким чином інтеграція відбуватиметься набагато швидше. Також потрібно звертатися до органів влади», – зауважив Ярослав Мінкін.

На захід завітали громадські діячі, представники сфери культури, педагоги, студенти, активісти. А також вимушені переселенці, серед яких – Богдан з Донецьку, який проживає у місті вже чотири місяці. «Вінниця мені дуже подобається. Це дружелюбне місто у якому живуть привітні люди, мене тут дуже тепло прийняли. Тут чудова архітектура, прекрасні пам’ятники, хороші вузи, якісна система громадського транспорту. Приємно вразили й музеї, серед яких – Коцюбинського та Пирогова. Переселенцям я б радив насамперед заводити знайомства з місцевими жителями, адже самим дуже важко. А також звертатися до органів влади. Я був у «Прозорому офісі» де мені надали всю необхідну інформацію. А такі заходи, як сьогоднішня інтерактивна дискусія, дуже необхідні, адже переселенцям важливо знати, що тут їх чекають, розуміють проблеми та готові допомоги», – зазначив юнак.



Переглядів: 3552
Поширень: 0