У Вінниці у 815 багатоповерхових будинках встановлені прилади обліку теплової енергії. В середньому мешканці таких будинків можуть економити до 30% коштів на опалення. Але майже 470 висоток ще не обладнані такими лічильниками. В 2015 році планується їх встановити близько півсотні. Це 10-12% від потреби. Жителі будинків, які бажають обладнати лічильниками свої системи опалення поза чергою, можуть профінансувати придбання лічильника, а теплопостачальне підприємство візьме на себе технічний супровід та встановлення приладу.

Сьогодні питання економії енергоресурсів, а відтак, і коштів, які потрібно сплачувати за спожиту теплову енергію, для вінничан, як і для мешканців інших населених пунктів, є вкрай актуальним. Тому логічним кроком людей є вивчення усіх технічних можливостей, які сприятимуть заощадженню.

Однією з найбільш затратних комунальних послуг у багатоповерхових будинках є теплозабезпечення. Щоб мати можливість економити по цій статті витрат, варто звернути увагу на кілька речей: утеплення квартири (стіни, вікна, підлога і стеля) та чіткий облік спожитого теплоносія з допомогою теплового лічильника. Утеплення квартири – це можливість збереження комфортної температури в приміщенні. А прилад обліку чітко фіксує реальний обсяг теплової енергії, яку використав будинок і за яку, відповідно, потрібно платити.

Для споживача встановлення лічильника теплової енергії замінює систему оплати. Це означає, що власники квартир починають платити не за надане відповідно до нормативів тепло (яке на шляху до будинку несе ще певні втрати), а за спожите фактично. Потім вартість спожитого тепла розподіляється між квартирами за їхньою площею. Як правило, в підсумку сума платежів виходить менша. Саме тому тепловий лічильник на будинок експертами вважається одним з елементів, які сприяють економії.

Лічильник тепла на багатоквартирний будинок рекомендується встановлювати разом із автоматичним погодним регулятором, регулятором тепла або індивідуальним тепловим пунктом (ІТП). Автоматичний погодний регулятор дозволяє автоматично додавати тепло у квартири, коли температура на вулиці падає, і навпаки. Регулятор тепла відповідно до заданих температурних та часових параметрів зменшуватиме або збільшуватиме витрату теплоносія. Суть його роботи у тому, що при досягненні заданої температури у приміщенні відключається подача теплоносія з центрального опалення (ЦО) і включається внутрішня циркуляція. Як результат, використовується внутрішнє тепло будівлі, зовнішнє тепло від сонця, тепло від різних приладів (наприклад, кухонна плита) і людей у приміщенні. Окрім цього, встановлюється рівномірне розподілення тепла по будинку. Коли температура знижується до нижнього допустимого рівня, тепло знову береться від ЦО через тепловий лічильник. За рахунок раціонального використання тепла і виникає енергоефективність процесу опалення.

У Вінниці майже 65% будинків з централізованим опаленням обладнані тепловими лічильниками. Основна їх кількість була встановлена у 2011-2014 роках. Впродовж трьох останніх років тепло виключно через теплові лічильники подається в усі будинки на Тяжилові та в районі вул. К.Маркса, де відбувалась модернізація системи теплопостачання в рамках інвестиційної складової швейцарського проекту. Прилади обліку встановлювались у ІТП, що суттєво оптимізувало процес надання послуги з теплопостачання та її обліку в цих мікрорайонах. Завдяки продовженню цього проекту на вул. Тарногродського наступного року там буде встановлено 73 теплові пункти, в які також будуть вмонтовані теплові лічильники.

«В інвестиційних програмах на 2015 рік передбачено кошти на встановлення таких приладів обліку майже у 50 будинках. Ними будуть обладнані в першу чергу ті будинки, які мають велику кількість квартир та забезпечена технічна можливість для встановлення таких приладів»,– розповів директор департаменту енергетики, транспорту та зв’язку Вінницької міської ради Олексій Пидоченко.

Мешканці, які хочуть пришвидшити встановлення теплового лічильника у своїх будинках, мають звернутись до постачальника, який надає послугу з теплопостачання. Таких у нашому місті три: КП «Вінницяоблтеплоленерго» (вул.Вишнева,24, тел.:68-06-30), ДП «Теплокомуненерго «МАЯК» (вул. Хмельницьке шосе,145 тел.: 50-85-17); КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» (вул. 600- річчя,13 тел.: 55-16-55). Вони допоможуть мешканцям у технічному супроводі та встановленні приладу обліку.



Переглядів: 3034
Поширень: 0