У рамках проекту «Folk Ukraine», 9 квітня 2015 року, в м. Києві (заповідник «Софія Київська») відбулося відкриття ІV «Всеукраїнський фестиваль писанок – 2015», в якому взяла участь Вінницька область.

Цьогорічною тематикою Всеукраїнського фестивалю писанок став образ Богині-Берегині – богині добра і захисту людини. В рамках фестивалю відбулись конкурси, виставки та майстер-класи.

На головний конкурс – «Регіональна писанка» (2-хметрова писанка із скловолокна на металевій підставці висотою 1,5 м, які кожна область мала розписати згідно із особливостями символіки регіону, дотримуючись загальної тематики фестивалю), Вінницький обласний центр народної творчості представив писанку Вінниччини «Життєдайна берегиня», яка зайняла ІІ місце серед областей України (поступившись лише, знаменитій писанкарськими традиціями, Коломиї Івано-Франківської області).

На всеукраїнському фестивалі писанок у Києві писанка Вінниччини зайняла ІІ місце

Розписували писанку працівники ОЦНТ – майстри народної творчості Сергій Бугай і Наталія Христинюк.

Писанка Вінниччини виконана в усіх писанкових традиціях нашого краю. На чорному тлі в червоно-жовтих тонах з вкрапленням зеленого та обрамленням білого кольорів були зображені знаки-символи подільських писанок: «Сонце» (символ весняного сонця-джерела світла, тепла і життя); «Земля» (розкреслений ром що символізує оброблену,доглянуту землю); «Берегиня» (символ Богині - володарки всього живого, від неї залежав багатий урожай, Вона є Берегинею жінок дітей і родини); «Безкінечник» (символ нескінченного, безперервного, вічного руху небесних тіл, безкінечної зміни дня і ночі, пір року та вічності життя); «Трійця» - знак триєдності світобудови: в поєднанні елементів (Землі, Води, Вогню), в часі (було, є, буде), у напрямках виміру(ширина, висота, довжина), у родині (батько, мати і дитя). В християнстві триєдність (Отець, Син і Святий дух); «Дерево життя» (символ Дерева роду або Світового дерева); «Грабельки»(знак теплих весняних потоків, що спадають з небес на землю); «Птахи» (символ вічної душі); «Риби»(символ здоров’я); «Дубовий листочок» (символ чоловічої сили і мужності, міцного здоров’я, витривалості і довголіття); «Божа рука» (охоронний знак); і ще різні знаки, які символізують добробут українського селянина («Волове очко» «Баранічі ріжки», «Ягідки», «Сосонка», «Крапки» та ін.).

На всеукраїнському фестивалі писанок у Києві писанка Вінниччини зайняла ІІ місце

Варто зазначити, що на конкурс «Народна писанка» із символами Берегинь у номінаціях «Традиційна» і «Сучасна» (для участі в якій кожна область мала надіслати 100-200 писанок) ОЦНТ представив писанки які надіслали писанкарки з районів Вінниччини – Надія Лисенко з с. Сеферинівка, Тетяна Невертюк з с. Черешневе, Тетяна Чепчурик з с. Мітник Барського району, Галина Кулієва з с. Романів – Хутір Іллінецького району, Алла Лісова з м. Погребище, Любов Косенко з м. Тростянець, Вікторія Сандул з м. Ямпіль, Оксана Дяченко з смт. Оратів, Олена Кирик з с. Животівка Оратівського району, Світлана Мала з м. Тульчин, Наталя Шевчук з смт. Чечельник, Наталя Погорелова з смт. Піщанка, Світлана Дищук з м. Теплик та учасники гуртка "Берегиня" Жмеринського РБК.

На всеукраїнському фестивалі писанок у Києві писанка Вінниччини зайняла ІІ місце

Всього було представлено 100 писанок від Вінницької області.

На всеукраїнському фестивалі писанок у Києві писанка Вінниччини зайняла ІІ місце

Окрім того, у виставці авторських робіт «Писанка від майстра» з проведенням майстер-класу з написання писанок від Вінницької області взяла участь майстриня народної творчості, заслужений працівник культури України Оксана Городинська з м.Могилів-Подільський.



Переглядів: 6089
Поширень: 0