Про останнє ноу-хау аферистів, а також як ще видурюють гроші у вінничан, розповіли правоохоронці

Ця кримінальна справа може претендувати на аферу року. Принаймні дії зловмисників правоохоронці кваліфікували як шахрайство. Якийсь унікум у програмному забезпеченні одного із банків знайшов "лазівку", через яку одночасно можна було зняти одну і ту ж суму грошей у декількох банкоматах. Точну суму коштів, на яку збагатились "винахідники", у міліції не називають. Але начальник управління карного розшуку у Вінницькій області Олександр Цимбалюк каже, що це кілька мільйонів гривень.

- У цій справі із шахрайством по банку було задіяно до сотні людей, працівників банку серед них не було. Шахраї самі знайшли прогалину у програмі і скористалися цим, - розповів Олександр Цимбалюк. - Один із учасників вставляв картку у банкомат, вводив пароль і нажимав зняти певну суму, те саме робили і його поплічники на інших банкоматах. Чим більше людей брали у цьому участь, тим більше коштів знімали.

Наразі банк ліквідував прогалину у системі, більше такої "лазівки" немає. Затримали кількох власників "чарівних" банківських карток у Вінниці. Начальник кримінальної міліції Вінницького міського відділу міліції Кирило Доценко обіцяє, що як тільки вони знайдуть і затримають "автора ідеї", обов\'язково розкажуть усе і про фігурантів справи, і про саму схему. Поки ж каже тільки те, що влаштована вона за принципом сітьового маркетингу. І якщо спершу такі зняття грошей були одиночними, то із часом набрали обертів.

- Спочатку розказувалось: я так вмію робити, хочете - ви так будете робити. Такий собі сітьовий маркетинг. Низ нічого не знає: ось тобі твоя картка і ти будеш робити те, що ми тобі скажемо - знімати гроші. Хто вище - той знав, як знімати гроші і чого так виходить. А хто найвище - той знав все повністю, - розповідає Кирило Доценко. - Якраз доходимо до вершини цієї схеми, піднімаємося знизу.

Комп\'ютерних геніїв у схемі поки знайти не вдалося. За словами Кирила Доценка, встановлені особи - різного віку і різного роду діяльності.

"Ви виграли мільйон!"

Хоч не унікальний, але цілком дієвий спосіб обману, який застосовують шахраї, - участь у різного роду розіграшах. Так, на телефон надсилають СМС-повідомлення, що люди виграли мільйон або автомобіль.

- Останній випадок був буквально днями, коли чоловік мав наче отримати машину, а потім захотів забрати кошти - 270 тис.грн., - розповідає начальник управління карного розшуку у Вінницькій області Олександр Цимбалюк. - Врешті-решт чоловік перерахував 40 тис.грн, як того вимагали шахраї і… все. Звернувся до міліції.

Чому 38-річний вінничанин повірив у те, що виграв автівку, навіть не беручи участі у жодному розіграші, той пояснити не може.

- Прийшло повідомлення, що я виграв машину. Спочатку переконався, зайшов на вказаний сайт, і сайт ніби мені і все показав, що я є у списку призерів. Назву сайту не пам\'ятаю. Обіцяли 270 тисяч за автомобіль, я виграв "Шевроле". Потім сказали заплатити усі державні податки у розмірі 1%,- розповідає потерпілий вінничанин. - Згодом сказали, що я пізно все оплатив. Увечері вони уже відключили телефон, я вирішив зайти на сайт, але він уже "не грузився".

Мобільний телефон чоловіка шахраї, очевидно, знайшли у мережі. Він сам його вказав у оголошенні, коли продавав свій автомобіль.

"Ваш син - у міліції"

Ну, а це вже класика - "визволення" родичів із міліції. І хоч про такий вид обману уже повідомлялось не раз, шахрайська схема і досі працює. Найчастіше жертвами телефонних шахраїв стають пенсіонери. Нагадаємо: людині телефонують на мобільний, повідомляють погану новину, що, мовляв, син чи внук опинились у райвідділі, кажуть, що "питання можна вирішити" і просять перерахувати певну суму грошей. Днями на цей гачок потрапила навіть дружина колишнього працівника правоохоронних органів. Пенсіонерка перерахувала 5000 грн, аби оплатити лікування чоловіка, якого нібито побив її син. До сина вінничанка не зателефонувала, бо їй сказали, що у нього відібрали телефон.

- Мені зателефонували у обід, представився сержантом міліції Прокопенком, імені не пам\'ятаю. Той чоловік сказав, що мій син Андрій затриманий, бо він побився і покалічив людину. Я дуже здивувалася, адже такого не може бути. Коли назвали ім\'я мого сина і дали йому трубку, і він сказав точно такою ж інтонацією - я повірила, - розповідає постраждала. - Сказали не класти слухавку (це один із методів утримування жертви - постійно тримати її на телефонному зв\'язку. - Авт.), взяти усі гроші, що є вдома… Тримаючи телефон біля вуха, я пішла до найближчого банку перекидати гроші. Пішла у один - він був закритий, пішла у інший - і там навіть співробітниця банку допомогла мені відправити кошти. Я перекинула кошти на карточку якійсь жінці із узбецьким прізвищем. А потім мені сказали порвати чек, аби вони почули шелест паперу.

Жінка зізнається, що сумніви у неї все ж були. Але… Після того, як гроші "пішли", вона подзвонила іншому синові, і той відразу зрозумів, що матір обманули, сказав звернутися до міліції.

- Коли вам телефонують і вимагають перерахувати гроші для "вирішення питання щодо не притягнення рідних до відповідальності", телефонуйте відразу на "102", - наголошує Олександр Цимбалюк. - Чим швидше таке повідомлення надійде у міліцію, тим більше шансів, що ми їх затримаємо. у жодному разі не потрібно перераховувати кошти!

Третина усіх шахрайств

Ось такі шахрайства по "визволенню родичів із міліції" або "владнати справу із потерпілим" - становлять третину усіх шахрайств, скоєних цього року у Вінниці, каже начальник кримінальної міліції Вінницького міського відділу міліції Кирило Доценко. За його словами, найбільша сума, яку віддала пенсіонерка аферистам, - 3 тис.дол., хоча є випадки, коли просили і більше.

- Скільки ж загалом втратили довірливі вінничани, "рятуючи" рідних?

- Скажу, що тільки через одну картку пройшло більше 1 млн. грн., - розповідає Кирило Доценко. - Тому я хочу, щоб ця інформація також дійшла до тих, хто багато спілкується із людьми похилого віку. Це соцпрацівники, працівники ЖЕКів, родичі, які мають осіб похилого віку - щоб вони буквально у кількох словах розповіли про це і застерегли, щоб ті були обачними і не довіряли таким дзвінкам.

Кирило Доценко визнає, що у розкритті таких телефонних шахрайств є, як він каже, певні складності.

- Все це організовується людьми, які раніше засуджені і навіть тими, хто відбуває покарання. Вони прекрасно знають психологію людей, мають можливість доступу до телефонного зв\'язку і, зараз це не секрет, аж до того, що вони із в\'язниці можуть керувати діями людей, які на свободі. Дуже багато випадків, що дійти до організатора такого шахрайства дуже складно, - пояснює Кирило Доценко.



Переглядів: 3535
Поширень: 0