За ініціативи Ради підприємців при міському голові напрацьовано Положення про встановлення вивісок на території міста. 9 червня під час засідання Ради відбулось обговорення цього документу​​. В разі схвалення виконкомом міської ради Положення набере чинності з 1 січня 2016 року, а до того часу суб’єкти господарювання мають привести вивіски у відповідність до запропонованих підприємцями стандартів.

Положення про встановлення вивісок у Вінниці розроблено для впорядкування їх розміщення, покращення вигляду в міському середовищі та естетичних якостей інтер’єру вулиць. «Цей проект розроблено за ініціативи самої Ради підприємців, аби уникнути суб’єктивних підходів та різних трактувань вигляду вивісок і принципів їх розміщення. Наприклад, між суб’єктами господарювання та департаментом архітектури, містобудування та кадастру, - зазначає головний архітектор міста Олександр Рекута. - Попередньо усі питання були обговоренні на засіданні Ради підприємців 21 травня, висловлено ряд побажань та зауважень, які максимально враховані у проекті рішення».

За словами Олександра Рекути, це положення необхідне для вирішення наступних проблем: надмірна концентрація та хаотичність розміщення вивісок на фасадах будівель, неузгодженість між собою типів та форм цих вивісок, відсутність механізму формування єдиного підходу. По суті – це ті самі проблеми, які свого часу були у місті із носіями зовнішньої реклами.

Відповідно до нового Положення вивіски повинні встановлюватися у місцях, які б не створювали перешкод для експлуатації будинків і споруд, на яких вони розташовуються, та вільного пересування пішоходів. Розміщення вивісок повинно здійснюватися з врахуванням архітектурного вирішення, стилістичних особливостей, декоративних елементів та колористики фасаду.

У Вінниці впорядковуватимуть вивіски на фасадах будівель

Положенням визначено і умови, за яких забороняється розміщення вивісок, – не вище першого поверху, окрім умови, якщо у власності суб’єкта знаходиться вся будівля. Не допускається закриття огорож балконів, закриття табличок з назвами вулиць, аншлагів, номерів будинків, пам’яток архітектури і т. ін.

Ще одним розділом документа визначено умови по розмірах вивіски, відстанях їх розміщення, описано матеріали по стилістиці вивісок, їх освітлення. Наприклад, по висоті до відмітки тротуару повинно бути не менше ніж 2,5 м. Також вказано, як може розташовуватися одна вивіска, дві, або кілька. «У нас на Соборній є багато адміністративних будівель, де розміщено дуже багато вивісок і вони різнохарактерні, тому будуть вимоги по приведенню їх до єдиного вигляду, одного кольорового рішення і композиційних розмірів», - каже Олександр Рекута.

За пропозицією співголови Ради підприємців Леоніда Марцинковського дане Положення набере чинності з 1 січня для того, щоб підприємці мали час на впорядкування вивісок відповідно до документа. Після прийняття виконкомом міської ради воно буде опубліковано у ЗМІ, щоб підприємці могли ознайомитися з його вимогами та протягом наступного півріччя привести вивіски у відповідність.



Переглядів: 5863
Поширень: 0