У минулому році на території міста майже на 13 % зменшилась кількість шкідливих викидів автомобілями. Вперше за останні роки вдалось скоротити також і обсяги викидів вуглекислого газу підприємствами та котельнями. Про це сьогодні повідомив під час засідання виконкому директор департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Віталій Погосян.

Під час сьогоднішнього засідання виконкому міської ради розглядався звіт виконання Програми охорони навколишнього природного середовища м. Вінниці на 2012-2015 роки у 2014 році. Директор департаменту економіки та інвестицій міської ради Віталій Погосян, доповідаючи з цього питання, повідомив, що в результаті реалізованих у минулому році програмних заходів вдалося значно покращити екологічний стан міста. «На 12,8% зменшилась кількість викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря від транспортних засобів. Вдалось скоротити обсяги викидів СО2 стаціонарними джерелами на 7,1% порівняно з показниками минулого року, та покращити якість води поверхневих водойм, як за хімічними, так і за бактеріологічними показниками», - зазначив він.

Покращенню стану атмосфери в місті сприяло продовження робіт з підвищення енергоефективності в рамках Меморандуму зі Швейцарською конфедерацією. Завершено реалізацію спільного з NEFCO проекту реконструкції системи теплозабезпечення мікрорайону вулиць Київська – Талаліхіна.

З метою зменшення негативного впливу автомобільного транспорту на навколишнє природне середовище проводився ряд робіт з впорядкування транспортних розв’язок та ремонту дорожнього покриття вулиць міста. Минулого року завершено будівництво нового автомобільного та трамвайного сполучення вулиці Келецької. Крім того, в минулому році оновлено рухомий склад тролейбусного парку на 40 одиниць. Електротранспорт є найбільш екологічним порівняно з іншими видами громадського транспорту. Куплено і 30 нових автобусів великої місткості. Тривав розвиток і велосипедної інфраструктури - протягом року влаштовано 3,4 км нових велосипедних доріжок та поновлено 11 км існуючої розмітки.

Для покращення екологічного і гідрологічного стану водних об’єктів міста тривали роботи з будівництва мереж централізованого водопостачання та водовідведення в мікрорайонах приватної забудови міста. Очищено 16,5 км русел малих річок, 689 решіток зливової каналізації та 103 колодязі. Відремонтовано та очищено 77 колодязів питної води загального користування. Проведено роботи по паспортизації водних об’єктів та гідротехнічних споруд на вулицях Іванова, Блюхера та 1-му провулку Блюхера.

Вінниця залишається одним з найзеленіших міст країни. З метою комплексного підходу до просторового розвитку та дотримання екологічного балансу в 2014 році розроблено Концепцію формування планувального зеленого каркасу міста, якою передбачається розвиток природних ландшафтів та їх інтегрування у міський простір. «Порівняно з попереднім роком обсяги фінансування робіт з озеленення міста зросли на 29,5%. На зазначені цілі у 2014 році спрямовано 10,1 млн. грн. проти 7,8 млн. грн. у 2013», - зазначає Віталій Погосян.

Також тривали роботи з вдосконалення системи поводження з твердими побутовими відходами. На діючому полігоні поблизу Стадниці встановлено мобільну сміттєсортувальну станцію. Крім цього, завершено будівництво когенераційної установки для виробництва електричної енергії з біогазу. З метою поступового впровадження європейської системи роздільного збору сміття розпочато реалізацію пілотного проекту у Правобережній частині міста – в мікрорайоні «Вишенька» вже встановлено контейнери для окремого збору «сухих» та «вологих» відходів.



Переглядів: 3353
Поширень: 0