У Вінниці триває реконструкція приміщення для муніципального центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія». Він розташується у будівлі за адресою вулиця Винниченка,5. Тут будуть комп’ютерна кімната, кабінети для гурткової роботи, проведення тренінгів, тренажерна зала. А також – майстерня по ремонту візків, магазин по продажу сувенірної продукції, виготовленої майстрами центру, та студія танцю на візку. Із ходом проведення реконструкції приміщення для центру сьогодні знайомився в.о. міського голови Сергій Моргунов.

Центр реабілітації людей з інвалідністю, яким опікується ГО «Гармонія», створений більше восьми років тому. Він розміщується у частині приміщення дитсадка №60 по проспекту Космонавтів. У ньому одночасно працює 10 спеціалістів, які займаються психологічною та фізичною реабілітацією людей з обмеженими фізичними можливостями, тут же проводяться зустрічі, тренінги та дрібний ремонт візків. Але охочих його відвідувати з кожним роком стає все більшу. Тому було прийнято рішення шукати окреме приміщення, щоб створити всі умови для роботи муніципального центру «Гармонія». В результаті зупинились на одній з будівель по вулиці Винниченка, де роботи по реконструкції розпочалися у жовтні 2013 року.

Наприкінці цього року міський реабілітаційний центр «Гармонія» справить новосілля у реконструйованому приміщенні

Завершити реконструкцію планується до кінця року. «В цілому ми зараз виходимо на оздоблювальні ремонтні роботи, облаштування плитки тощо. Я в першу чергу хочу подякувати за активну позицію саме Раїсі Панасюк, яка є двигуном інклюзивного процесу в місті. Спілкуючись з нею ми дізналися про багато цікавих і гарних нових ідей, як от наприклад, продаж сувенірної продукції, студія танцю на візках тощо. Взагалі, люди з обмеженими фізичними можливостями зможуть знайти тут для себе заняття за інтересами, а саме головне – спілкування, розвиток та обмін думками. Тут буде створено комфортні умови для людей з обмеженими фізичними можливостями, і це буде іще одним прикладом реалізації заходів, передбачених у нашій Стратегії «Вінниця – 2020», – каже в.о. міського голови Сергій Моргунов.

Наприкінці цього року міський реабілітаційний центр «Гармонія» справить новосілля у реконструйованому приміщенні

У новому приміщенні центр матиме в своєму розпорядженні перший та підвальний поверхи, загальною площею 820 м2. На першому поверсі буде комп’ютерна кімната для навчання та пошуку інформації, приміщення для індивідуальної соціально-психологічної реабілітації та для роботи психолога з групою, зал для зборів, в тому числі й для навчання волонтерів, для роботи з практикантами ВУЗів. А також – магазин для розміщення сувенірної продукції та презентації послуг, які можуть надавати майстри з обмеженими фізичними можливостями жителям міста.

У підвальному поверсі буде тренажерна зала для фізичної реабілітації дітей та молоді на візках, мініспортивна зала для ігрових та спортивних форм роботи. Розташовуватиметься тут й кімната легкого ремонту та приміщення для зберігання крісел-колясок, майстерня по ремонту візків та навчанню людей безпечно ними користуватись. У актовій залі проводитимуться масові заходи, конференції, заняття школи танців на візках.

Наприкінці цього року міський реабілітаційний центр «Гармонія» справить новосілля у реконструйованому приміщенні

Наразі у кімнатах вже зроблено підготовку підлоги, пошпакльовано стіни, виконана штукатурка, встановлено металопластикові вікна. Прокладено електропроводку, виконано гідроізоляцію стін в підвалі, завершено утеплення фасаду, змонтовано систему опалення, повітропроводи, виконується кондиціонування. Влаштовані ганки на входах в будівлю, покрівлю, вхід в підвал з бічної сторони фасаду будинку. Працівники приступили до влаштування підлог з плитки. Змонтовано вхід з пандуса в підвальне приміщення тощо.

Наприкінці цього року міський реабілітаційний центр «Гармонія» справить новосілля у реконструйованому приміщенні

Керівник центру «Гармонія» Раїса Панасюк зазначила, що часто буває у приміщенні, яке реконструюється, і слідкує за ходом ремонту. «Цей центр стане зразком створення доступного середовища. Якщо людина сіла в інвалідний візок, потрібно щоб вона не думала, що життя завершується, а могла завітати в центр, отримати тут комплекс реабілітаційних послуг, побачити, як вона може облаштувати своє житло, щоб їй було зручно і комфортно жити у такому стані. Адже життя не завершується і може бути цікавим. Взагалі, центри для реабілітації в Україні є різні, але вони не такі як буде наш, де комплексно об’єднано послуги. Також ми хочемо, щоб його відвідували не лише люди з інвалідністю, щоб сюди було цікаво прийти громадським діячам, волонтерам, вінничанам, адже тут є хороша актова і конференц-зала. Хочемо, щоб люди з інвалідністю залучалися до активної діяльності громади міста. Адже лише таким чином ми зможемо створювати інклюзивне середовище, у якому є місце для кожної людини, а саме таким є наше місто», – каже Раїса Панасюк.



Переглядів: 5136
Поширень: 0