У Вінниці субсидії на житлово-комунальні послуги вже отримує 57968 родин. Зріс й середній розмір цієї допомоги, нині він становить 1151гривня. На сьогоднішній день наше місто лідирує в Україні по кількості призначених субсидій у співвідношенні до загальної кількості домогосподарств. Цьому сприяє в тому числі й спрощений механізм надання цього виду допомоги у Вінниці.

Останнім часом в Україні відбулося значне підвищення плати за житлово-комунальні послуги, тому отримання субсидій є актуальним як ніколи. У Вінниці діє чітка система надання цього виду допомоги, що дозволяє жителям міста швидко і комфортно отримати субсидію без очікування у чергах і додаткових зборів довідок.

Так, людина приходить до територіального відділення «Прозорого офісу» за місцем проживання лише двічі. Спочатку вона має попередньо записатися на прийом до спеціаліста, взявши талон, де будуть вказані дата і час прийому, вдруге – прийти на прийом вже безпосередньо для оформлення субсидій. Це допомагає уникати черг, а люди мають можливість планувати свій день. Також у місті є можливість записатись на прийом по телефону або через Інтернет (зареєструвавшись «Персональному кабінеті» на офіційному сайті ВМР). В таких випадках людина приходить до «Прозорого офісу» один раз – у день і час, на який записалась дистанційно. Крім того, телефоном або через Інтернет можна дізнатись, які документи потрібні для оформлення субсидії.

Крім того, процедура збору документів для оформлення цього виду допомоги у Вінниці спрощена. Наприклад, людині не потрібно приносити довідки про нарахування за житлово-комунальні послуги – цю інформацію спеціалісту департаменту соцполітики міської ради надає Центр муніципальних систем управління, який має відповідну базу даних. Пенсіонерам не потрібно приносити довідку про нараховану пенсію, ця інформація теж отримується спеціалістом (крім пенсіонерів МО та УМВС).

Це сприяло тому, що Вінниця стала одним з перших міст в Україні по кількості призначених субсидій. «Загалом у Вінниці близько 132 тис. домогосподарств. Наразі субсидії отримує 57968 сімей, а це – 43,9 % вінничан. Цей відсоток постійно збільшується, ще в листопаді він становив 36,6%. Зростає й середній розмір субсидії, сьогодні він становить 1151 гривня», – каже перший заступник директора департаменту соціальної політики міської ради Наталія Паламарчук.

Субсидія для відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги призначається на 12 місяців з місяця звернення і розраховується на опалювальний і неопалювальний періоди. Спрощений механізм надання цієї державної допомоги надав можливість без повторного звернення громадянина, отримувати її на наступний період.

Адреси Територіальних відділень Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс»:

• відділення ЦАП «Прозорий офіс» «Вишенька» -просп. Космонавтів, 30
• відділення ЦАП «Прозорий офіс» «Старе місто» -вул. Островського, 85

Додатково

Тим вінничанам, хто оформив субсидії, надається 50% знижка вартості послуг в діагностичному центрі. Реалізується програма по лікуванню артеріальної гіпертензії, яка розпочата з 1 липня поточного року, по ній також надається 50% знижка на вартість медичних гіпертонічних препаратів.

Також надається 50% знижка по сплаті внесків до фонду «Соціально-економічного розвитку міста» при укладанні Договору про використання встановлених тимчасових конструкцій для господарських потреб (гаражів) та додаткової угоди до договору про використання встановлених тимчасових конструкцій для господарських потреб (гаражів) інвалідам війни, учасникам бойових дій, мешканцям міста з невисоким рівнем доходів та громадян міста, які опинились в складних життєвих обставинах», відповідно до рішення виконавчого комітету від 13.02.2014 року № 285.

Крім того, встановлюється пільгова ставка для оподаткування об’єктів житлової нерухомості що перебувають у власності фізичних осіб, яким протягом базового податкового періоду була призначена субсидія на оплату вартості житлово-комунальних послуг (незалежно від кількості місяців) у розмірі 0 відсотка до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв. м. загальної площі житлової нерухомості, що підлягає оподаткуванню. Пільгова ставка застосовується лише для одного об’єкта житлової нерухомості (квартири або житлового будинку) відповідно до рішення Вінницької міської ради від 27.021.2015 року № 2033.



Переглядів: 2538
Поширень: 0