Днями український парламент прийняв рішення продовжити дискусію по змінах до основного Закону країни до середини літа – тобто до кінця наступної сесії Верховної Ради. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман переконує – ці зміни передбачають реальну європейську систему децентралізації. І радить усім ознайомитись із запропонованими змінами до Конституції та переконатись, що про будь-який особливий статус Сходу України не йдеться.

«Візьміть зміни до Конституції, якщо ви знайдете там хоч одне слово про спеціальний статус Донбасу, я присягаю, що я не проголосую за ці зміни сам. Але там нічого цього немає. У кожного, хто критикує зміни до Конституції, є на це своя причина. Взагалі в нас політиканство і критиканство, і безвідповідальний політичний популізм – це, на жаль, норма життя. Хтось торпедує ці зміни, тому що не він автор, хтось - бо вони на руку тим, хто не хоче успіху України, дехто просто тому, що він їх не розуміє”, - говорить Володимир Гройсман.

Він розповів про розмову з одним із критично налаштованих політиків, у якого спитав, де він бачить в змінах до Конституції пункти про спецстатус Донбасу, на що отримав відповідь: «Ну ми вже зробили заяву – це наша політична позиція». «Тому і прийнято відповідне рішення парламентом – і ми маємо далі знаходити аргументи, і ще раз читати кожен пункт», - каже Голова Верховної Ради. І зазначив, що зміна такого ставлення – це питання часу, і дискусії з цього питання буде продовжено.

Голова Парламенту впевнений, що запропоновані зміни передбачають системну децентралізацію і подальшу передачу повноважень громадам: «Йдеться про реальну європейську систему децентралізації влади і передачу повноважень на місця. Після децентралізації виконавчу владу в області буде очолювати голова виконкому, який буде обраний депутатами обласної ради. І буде префектура, яка буде контролювати і наглядати за тим, щоб ніхто не порушував закон – в містах, селах і селищах, в районах і областях».

Він наголосив, що Венеційська комісія, яка є дорадчим органом Ради Європи з питань Конституційного права, надала позитивний висновок запропонованій редакції Конституції України.

Володимир Гройсман також зазначив, що європейські партнери підтримують Україну в питаннях децентралізації та реформі місцевого самоврядування, вони самі пройшли цей етап. Він навів приклад сусідньої Польщі. «Успішна країна, міцна економіка. Принципово зробили дві речі – побудували правильно модель управління, тобто провели децентралізацію і розвинули місцеве самоврядування. І друге, що зробили, навіть є дослідження з цього приводу – вони провели чесну, відкриту приватизацію. Це унеможливило тоді створення централізованої і корумпованої системи управління країною і не створило олігархічний клас, який потім міг би впливати на політичні процеси і все інше”, - розповів Володимир Гройсман.

«Натомість у нас за 24 роки олігархія тільки ствердилась, а влада була централізована до рівня найвищих посадових осіб держави і країною управляли 2-3 людини, - говорить керівник парламенту. - Зараз ситуація може бути змінена. І я вірю, що ці зміни правильні. Вірю, що вони укріплюють країну, роблять її сильнішою, ефективнішою, більше дають влади на місця».



Переглядів: 3289
Поширень: 0