Декілька років тому, небайдужі люди Івано-Франківська вирішили власними зусиллями змінити рідне місто, зробивши його більш привабливим і комфортним для життя. Про досвід реформ в Івано-Франківську розповів один з активістів міста, підприємець-ресторатор, співзасновник проекту «Тепле місто» Юрко Філюк:

У сюжеті гість студії наводить приклад Вінниці, як обласного центру, де активно впроваджують міські ініціативи

В окремому коментарі для сайту «Моя Вінниця», Юрій Філюк порадив, як привернути більше послідовників на бік реалізації власних ідей, та запустити проекти «знизу»:

«Безсумнівно, об’єднувати людей найкраще навколо реальних задумів. У суспільстві є безліч завдань, які самостійно окремим гравцям чи інституціям не вирішити. Саме навколо таких моментів і варто вчитись діяти спільно. Мова не завжди йде про масштабність: скажімо, організація якісного благоустрою подвір’я власного будинку зачіпає інтереси великої кількості людей і організацій - інших мешканців будинку, балансоутримувачів, комунальні і муніципальні служби. Спроба об'єднати їхні зусилля, з виходом на спільний реальний результат, – це складна, але дуже цікава задача. Починати треба з меншого, втілювати якісно. Це буде яскравим прикладом для інших. А відтак надасть сили і енергію для наступних, ще більших кроків».

З цієї нагоди ми згадали одні із найпоказовіших прикладів взаємодії вінничан одне із одним, громадськими організаціями, бізнесом та владою, що втілились у потужні та необхідні проекти для містян.

***

Альона Данілова, виконавчий директор БФ «Подільська громада»

Альона Данілова, виконавчий директор БФ «Подільська громада»Мабуть, реалізація проекту «Школа доступна для усіх» - одне із найвагоміших наших досягнень. Ми спільно із мерією та доброчинцями зібрали гроші і встановили ліфт, полегшивши навчання майже 2-ом десяткам учнів з обмеженими функціональними можливостями. В процесі до поліпшення умов навчання долучився бізнес, і його коштом вдалося зробити більше запланованого. Зокрема, відкрити кімнату для навчання та відпочинку таких дітей.

Зараз ми здійснюємо інформаційну підтримку міського проекту «Екологічне місто».

Випустили річний календар, кожна сторінка якого містить поради про формування корисної звички зі збереження чистоти у місті. Ми намагаємося взаємодіяти з дорослими через дітей, проводимо лекції у школах і змалечку привчаємо ставленню до оточуючого середовища.

З-поміж майбутніх ініціатив - відкриття благодійного магазину «Місток». До нього усі охочі зможуть зносити непотрібний одяг, 80 відсотків якого віддаватимуть малозабезпеченим, а 20 відсотків найкращого - заплановано до продажу. На вилучені кошти сподіваємося виділяти гранти для підтримки невеличких місцевих ініціатив. На мій погляд, поступово, але люди долучаються до участі у благодійних проектах та акціях, спрямованих на поліпшення добробуту міста та його мешканців. У нас існує своєрідна база волонтерів, які після реєстрації можуть дізнаватися про заходи і, за бажання, брати у них участь. Зараз це понад 100 зареєстрованих осіб. І обмежень за кількістю немає.

Випустили річний календар, кожна сторінка якого містить поради про формування корисної звички зі збереження чистоти у місті

***

Олег Крупський , керівник розвитку велосипедної інфраструктури міста

Олег Крупський , керівник розвитку велосипедної інфраструктури міста"Я вважаю, що у 2009 році співпали бажання і можливості двох сторін: влада потребувала консультацій для підвищення безпеки руху велосипедистів та покращення транспортної мережі міста. До того ж прагнули і ми – десять активних велокористувачів.

Пам’ятаю, як з хлопцями прочитали оголошення на сайті міськради про приїзд Роберта ван Гамерена (прим. голандський експерт- урбаніст з питань розвитку велосипедного руху), зголосилися вступити у робочу групу при міськраді та спільно визначили, де будуть проходити перші велодоріжки.

На той час ще не було окремого бюджету під проект, тому всю розмітку ми малювали власноруч, забираючи частину дороги (як по вулиці Келецькій) для велосипедистів старших від 14 років. Або ж розмежовували тротуари (наприклад, як по Хмельницькому шосе) спеціально для дітей та підлітків інтегруючи доріжки в пішохідну зону.

До 2020 року відповідно до програми "Розвиток велосипедного руху у м.Вінниця 2013-2020 рр", міська влада забов’язалася збудувати 85 кілометрів велосипедних доріжок, наразі вже маємо більше 19 км" 

Було:

Стало:

велодоріжки у Вінниці

Велоспільнота Вінниці: https://www.facebook.com/mobivinn

***

Віталій Мельник – лідер ініціативної групи

Віталій Мельник – лідер ініціативної групиНаша набережна зі сторони фонтану – чиста і гарна. А от по інший бік мосту... я волів не ходити за приємними враженнями. Вінничани знають, скільки сміття там зазвичай було, і збиралося воно роками. От ми з друзями і вирішили прибрати територію. До речі, повірити у ймовірність реалізації подібних ініціатив нас змусили активісти зі Львова, котрі, ще роки чотири тому взялися вирішувати наболілу львівську проблему стихійних «парковок», та почали встановлювати антипаркувальні стовпці. Потім їх підтримала мерія. Тому ми також зважилися зробити свій крок. І скажу, що минулоріч «суботники» тривали з початку теплої весни і до липня. Бувало, нас приходило усього 2-3 людини і руки опускалися, але ми не відмовилися від задуму. До речі, коли ми ініціювали акцію, мені, насамперед, було цікаво наскільки це знайде відгук серед вінничан. Зрештою, ажіотажу я не спостерігав. Але 30-40 осіб назбиралося і це, як для старту, – непогано. Підтримала нас і мерія - полагодивши освітлення та придбавши 3 лавки. Ми збирали гроші і серед активістів, і просто вішали скриньки на дерева, куди усі охочі могли кидати гроші: хто 10 гривень, а хто і 100 та навіть 500 давав. В цілому, витратили 6,5 тисяч гривень: 2080 на 13 смітників, а ще 4100 на дві лавки. Близько 300 гривень пішло на транспортні потреби. Залишилось ще 700 гривень. Плануємо продовжити у цьому році, хочеться заасфальтувати деякі ділянки, але грошима активістів цього не зробити – сподіваємося на підтримку влади. Крім того, це не єдиний наш задум: зараз визначаємося із темою – ідей багато, та подаємо проект на конкурс «Бюджет громадських ініціатив», який цього року вперше проводить вінницька міська рада. Сподіваюся, встигнемо до 1 березня подати заявку. І якщо виграємо, розширимо діапазон добрих справ для вінничан.

прибирання набережної у Вінниці

прибирання набережної у Вінниці

прибирання набережної у Вінниці

прибирання набережної у Вінниці

набережна Вінниці

Детальніше про ініціативу можна дізнатися на сторінці http://you-city.pp.ua/



Переглядів: 4126
Поширень: 0