У Вінниці Муніципальна поліція разом з працівниками екологічної інспекції та Вінницького міської відділу поліції розпочали рейди по вулицях та ринках міста для виявлення незаконного продажу червонокнижних підсніжників. Так, за реалізацію рослин, які внесені до Червоної книги України, загрожує штраф від 100 до 215 неоподаткованих мінімумів (від 1700 до 3655 гривень). Крім того, за одну незаконно зірвану рослину передбачена компенсація, наприклад, за один підсніжник – від 49 до 62 гривень.

З приходом весни на вулицях міста з’являється ще один вид стихійної торгівлі – продаж весняних первоцвітів. Муніципальна поліція спільно з екологами звертаються до людей, аби вони не рвали квіти, занесені до Червоної книги. Також вони просять вінничан не купувати ці рослини, адже цим вони стимулюють їх знищення.

«Підсніжники і черемша крім Червоної Книги України охороняються міжнародною Конвенцією про біологічне різноманіття та міжнародною Конвенцією про охорону дикої флори і фауни в Європі. За їх знищення передбачаються штрафні і адміністративні санкції. Так, частиною 2 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачається накладання штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 1700 до 3655 гривень, з конфіскацією рослин», – розповідає начальник КП «Муніципальна поліція» Василь Гайовик.

Крім того, за статтею 90 КУпАП (Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної Книги України) за незаконний збір червонокнижних рослин порушникам доведеться сплатити штраф. Так, за черемшу (цибулю ведмежу) – 62 грн. шафран (крокус), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн.

Також муніципальною поліцією продовжуються перевірки перехресть та вулиць, які найчастіше використовуються, як місця стихійної торгівлі.



Переглядів: 6198
Поширень: 0