За рейтингом по розвитку ІТ-сфери Вінниця знаходиться на шостому місці після Києва, Львова, Одеси, Дніпра і Харкова. В нашому місті є великий потенціал кадрів, який забезпечують навчальні заклади та різноманітні курси. Також у Вінниці близько 30-ти ІТ-компаній, які відкриті для спеціалістів і дешевші умови проживання, ніж в мегаполісах. Ми поспілкувалися про особливості місцевих стартапів з директором вінницького відділення iHUB – центру інновацій та підприємництва.

Руслан Бурлаченко очолює iHUB у Вінниці майже рік. За цей час було проведено більше 70 заходів – хакатони, тренінги, стартап-змагання, зустрічі з бізнес-підприємцями та для тематичного вивчення англійської мови, презентації проектів і лекції. Він поділився, що у Вінниці не все так добре, як хотілося б у плані власного бізнесу та інноваційного  підприємництва. Зацікавленість до ІТ-сфери викликана, в основному, високою заробітною платою, але не кожен може стати гарним спеціалістом. Зараз у Вінниці є переважна більшість спеціалістів-випускників – це люди без досвіду, які мають початкові рівні знань, але не можуть «скласти собі ціну».  Ми запитали у Руслана, чим особлива ІТ-сфера у вінницькому середовищі?

- ІТ-сфера славиться тим, що високоякісні послуги спеціалістів досить гарно оплачуються. На більш топових технологіях можна отримувати зарплату від 2000 доларів. Колись випускників з нульовою практикою брали у ІТ-компанії і «виліплювали» там необхідних спеціалістів. Зараз поступово проявляється зацікавленість до реалізації власних ідей. В Вінниці не так популяризований напрямок стартапів. В основному, програмісти лінуються придумувати щось своє і хочуть працювати як наймані робітники. – поділився з нашим кореспондентом Руслан Бурлаченко.

Руслан Бурлаченко

Також ми поцікавилися, чим варто стимулювати вінницьких айтішників?

- Я думаю, що для цього необхідно проводити більше тренінгів, конференцій, більше тематичних подій. Зараз вони відбуваються максимум тричі на рік. Але я по собі знаю, що на таких проектах люди заряджаються «правильною» енергетикою, і тоді в них з’являється бажання втілити у життя власну ідею.

- Які проекти вже стартували успішно?

- Один з наших проектів по зближенню комунікацій влади з громадянами є досить успішним. Якщо будуть створюватись подібні стартапи, то в інвесторів буде стимул вкладати кошти у Вінницю. Також влітку у Вінниці відбувся конкурс IT-проектів із електронної демократії. Найкращими було визнано три проекти: «Скільки споживає та коштує ваш будинок?», «I4C informer for citizens» та «Транслітерація міст».

Де взяти ідею стартапу?

- Щоб придумати цікаву ідею, необхідно задуматися, з якими проблемами ти особисто зустрічаєшся в житті? І, звісно, як цю проблему можна вирішити. Також варто трохи проаналізувати в інтернеті, що є подібного, адже зазвичай вже є схожий продукт. Зараз більшість проектів реалізовуються на основі існуючих, але з додаванням змін та роботою над недоліками. Цікаву ідею також можна зустріти на спеціалізованих заходах. Кажуть, якщо ти кидаєш свіжий огірок в банку з солоними, то з часом він стає таким самим. Коли приходиш на конференцію, то в тебе очі загоряються і так само хочеш зробити щось цікаве і круте. Якщо ти маєш гарних друзів, і ви разом зацікавлені зробити щось нове, просто потрібно хоча б через день збиратись, і обговорювати як це реалізувати. Часом ми в iHUB Vinnytsia влаштовуємо стартап-змагання, де можна спробувати представити власну ідею, отримати думку експертів та менторів, в якому напрямку краще рухатися.

Особливості вінницького ІТ-підприємництва: ідеї, натхнення та можливості

Яке майбутнє Вінницьких ідей?

- В нас є великий потенціал кадрів, а також є багато компаній, які відкриті для спеціалістів. Важливо, що у Вінниці є багато перспектив підняти рівень ІТ-сфери  за рахунок кращої інфраструктури у місті, дешевших умов проживання, ніж в мегаполісах, тому ми маємо всі шанси увійти в п’ятірку лідерів.

-  Як ви популяризуєте діяльність свого закладу?

-  Дякуючи фейсбукові, організації багатьох подій та участі в різних проектах, ми маємо можливість розповісти про себе. Все-таки «Вконтакті» – це більш розважальна соцмережа, тому центр iHUB Vinnytsia лише інформує там підписників про нові події.

Особливості вінницького ІТ-підприємництва: ідеї, натхнення та можливості

24 листопада вінницькому iHUB буде рік. Тут відбудеться зустріч, де усім бажаючим розкажуть про реалізовані проекти та загалом про ситуацію з ІТ-підприємництвом у нашому місті. 



Переглядів: 3203
Поширень: 0