У Вінниці є багато оригінальних пам'ятників, які пов'язанні з історією міста, з всесвітньо відомими людьми або ж втілюють оригінальні узагальнені образи. Поруч з цими монументами ми ходимо щодня, але іноді навіть не здогадуємось про ідею їхнього встановлення. Сьогодні ми розповімо про скульптури та пам’ятники Вінниці.

Перший в Україні пам’ятник стоматологу стоїть на перехресті вул. Артинова і Грушевського. Встановили його 2013 року за ініціативою власника клініки, яка знаходиться неподалік. Скульптура виконана з металевих відходів, але бормашина в руках лікаря справжня, їй вже налічується 60 років.

Пам’ятник невідомому художнику розташований неподалік галереї «Інтершик». Він був встановлений у 2009 році, а автором є відомий вінницький скульптор Володимир Оврах. Цікаво, якщо присісти на бронзову лавку напроти художника, то можна уявити себе моделлю митця.

Пам’ятник невідомому художнику

Пам’ятник Григорію Артинову знаходиться неподалік спроектованої ним водонапірної вежі. Скульптуру створив львівський митець Володимир Цісарик у 2010 році. Образ Артинова подали не як архітектора, а як вінничанина, романтика, який насолоджується прогулянкою містом. Все ж, про те, що це людина, яка створила сучасний образ Вінниці нагадують найвідоміші споруди на спинці монументу.

Пам’ятник Григорію Артинову

Про те, що скульптура гарної панянки поруч з готелем «Франція» – це пам’ятник Євгенії Прунмаєр, знає досить небагато перехожих вінничан. Ця жінка була першою власницею приміщення, тому її образ вирішили увіковічнити неподалік входу. До речі, жодної документальної згадки про те, як виглядала панянка австрійського походження, не віднайшли. Скульптуру створили збірним образом з деталями, які були притаманні моді початку ХХ століття.

пам’ятник Євгенії Прунмаєр

Залізні скульптури Поета і Скрипаля створив у 2011 вінницький художник В'ячеслав Пастернак. Монументи майстер виконав власноруч і за власні кошти. Зараз вони прикрашають площу біля скверу Козицького. Ще одна скульптура музиканта з саксофоном знаходиться неподалік готелю «Поділля».

скульптура Поета

скульптура Скрипаля

скульптура Саксофоністу

До речі, тут також встановлено пам’ятник українській пісні. Його відкрили 24 серпня 2005 року, а автором є скульптор Володимир Смаровоз. Заввишки монумент 11 метрів, на постаменті вирізьблені слова: «Твоя правда, твоя пісня не вмре, не загине».

Ще один цікавий монумент у Вінниці  - це пам’ятник Че Геварі. Він знаходиться в районі Тяжилова, по вул. Промисловій, 4. Відкрили його 2008 року за ініціативи місцевого жителя Дмитра Соколова, який вважає кубинського революціонера своїм кумиром. Після того, як Дмитро побував на Кубі, він вирішив встановити пам’ятний знак власним коштом.

пам’ятник Че Геварі

На о. Кемпа у 2007 році встановили пам’ятний кам’яний хрест. Скульптура присвячена загиблим під час відомої облоги Вінниці у 1651 році.  Кам’яний монумент на Кемпі — це розколений навпіл хрест, який об’єднує лелека, що вигріває писанку. Скульптура розміщена у відповідності зі сторонами світу: східна частина присвячена українським полеглим воїнам, а західна — польським.

пам’ятний кам’яний хрест

На початку вул. Соборної знаходиться пам’ятник на честь 90-річчя вінницького трамваю. Саме тут колись знаходилося перше депо. На монументі є напис : «На цьому місці почалася історія вінницького трамваю 28 жовтня 1913».

пам’ятник на честь 90-річчя вінницького трамваю

 Звісно, ми лише частково розповіли про монументи Вінниці. У Центральному парку, наприклад, є Алея бюстів видатних земляків. Також у нашому місті багато пам’ятних знаків, що присвячені культурним, політичним діячам та історичним подіям. Кожен може ініціювати створення оригінальної скульптури. Відомо, що незабаром планується встановлення монументу на честь легендарного гурту «Beatles» неподалік 17-ї школи. 



Переглядів: 8714
Поширень: 0