Сьогодні святкують неофіційне, але дуже тепле та смачне свято – Міжнародний день чаю. Метою його відзначення є привернення уваги суспільства до проблем працівників чайних виробництв, а також популяризація цього напою у світі. Найбільше святкують Міжнародний день чаю в Індії та на Шрі-Ланці, оскільки саме тут зосереджені основні світові виробники напою.

Коли мова йде про чай і Вінницю, то одразу задумуєшся, де можна знайти місце, щоб дійсно назвати «чайним»? Атмосферною колекцією самоварів, бульоток, сервізів до чаю та кави вирізняється магазин-музей «Панъ Заваркiнъ та Синъ». У вітринах закладу можна побачити унікальний чайний посуд початку ХХ століття з міді, латуні, бронзи, срібла та порцеляни. Цікаво, що в той час дозволити собі випити чаю могли лише заможні люди, тому коробочки для зберігання були з  замочками від прислуги.

В той час на теренах Російської імперії чай привозили з Британських колоній. Зокрема, коли на початку ХХ століття пан Заваркін відкрив свій заклад, то він мав характерну назву «Магазин колониальных товаров». Важливо зазначити, що тоді містяни надавали перевагу класичним чорним чаям. Особливістю вінницьких чаювань було те, що заварку засипали в чайничок, а подавали до столу з самоваром, наповненим гарячою водою. – розповіла історик та екскурсовод Олеся Коваль.

Як у Вінниці полюбляли чаювати на початку ХХ століття?

Також нам повідомили, що на початку ХХ століття чоловіки полюбляли пити чай зі скляних стаканів з підстаканниками, а жінки віддавали перевагу фарфоровому посуду. Зазвичай чаювання проходило з вживанням солодощів, бубликів, з додаванням у напій меду чи молока. Чайна церемонія була досить витонченою процедурою, яку могли собі дозволити лише вершки суспільства. Коли фарфоровий посуд набув особливої популярності, звичай пити чай з підстаканників перекочував до трактирів і шинків.

Як у Вінниці полюбляли чаювати на початку ХХ століття?

Сьогодні вибір чаїв у магазинах вражає. Ми запитали у вінничан яким видам цього напою вони надають перевагу? Олеся Мацюк полюбляє чорний з лимоном, Олег Власенко зізнався, що чорний без цукру, Ірина Лоік – мелісовий. Також почули відповідь про чай «пуер», який був популярний в Китаї майже два тисячоліття тому і володіє унікальними очищуючими властивостями. А який чай полюбляєте ви? 

Фото з сайту магазину-музею Панъ Заваркiнъ та Синъ



Переглядів: 2957
Поширень: 0