Серед найбільш поширених шахрайських схем, за допомогою яких зловмисники привласнюють кошти вінничан – обман по телефону під приводом «допомоги потерпілим в дорожньо-транспортних пригодах». З початку року поліція зафіксувала 22 таких злочини.

За словами начальника Вінницького відділу поліції Анатолія Присяжнюка, зловмисники телефонують потенційним жертвам на стаціонарні чи мобільні телефони і повідомляють, що їх близькі родичі потрапили в дорожньо-транспортну пригоду і потрібні великі кошти для лікування потерпілого. Або ж хтось з рідних вчинив дорожньо-транспортну пригоду і за непритягнення його до кримінальної відповідальності потрібно заплатити гроші поліцейським.

У переважній більшості випадків потерпілими стають довірливі літні люди. Шахраї можуть по телефону вдавати з себе родичів, пояснюючи несхожий голос наслідком травмуванням обличчя в дорожньо-транспортній пригоді. Після того, як жертва повірила в легенду, з нею постійно підтримують телефонний зв'язок аж поки вона не перекаже на рахунок кошти. В окремих випадках, щоб забрати пакунок з грішми вони користуються послугами таксі або присилають подільника.

Суми залежать від матеріальної спроможності вибраних жертв, що легко з’ясовується в розмові.

Як розповів Анатолій Присяжнюк, за усіма такими фактами поліція проводить розслідування в рамках відкритих кримінальних проваджень, відповідно до ст.190 КК України (шахрайство). Встановлено, що більшість таких дзвінків надійшли з окупованої території України. А знімати кошти злочинці можуть в різних областях країни.

Тож громадянам варто бути обачними, перевіряти інформацію, яка їм надходить від незнайомих людей телефоном, у жодному разі не перераховувати кошти.



Переглядів: 2522
Поширень: 0