Минулого тижня ми розповідали про враження вінничанки від подорожі Італією. Сьогодні розповідь піде про сусідню країну – Білорусію. У Мінську вже третій рік проживає Яна Кравець, яка опинилася там за покликом серця.

Розкажи, як ти наважилась переїхати у Білорусію? 

- Мого чоловіка (тоді ще хлопця ) запросили туди грати хокей. Я була морально не готова до переїзду, але розуміла що для його кар’єри це важливо. Білорусь в мене асоціювалась лише з СРСР, картоплею і згущеним молоком. Прагнення змінити щось у нашому житті на краще дало поштовх для переїзду.

Що було найскладнішим перший час по приїзду?

- Спочатку важко було звикнути до того, що навколо всі розмовляють російською (білоруська мова звучить лише в громадському транспорті при оголошенні зупинок), а коли говориш українською, то всі одразу звертають на тебе увагу. Також довго звикала до місцевої валюти, оскільки порахувати всі нулі у тисячах і мільйонах було складно. Багато часу йшло на те, щоб перевести ціну у долари, потім у гривні,щоб в результаті зрозуміти ціну на будь-який продукт. Також в Мінську дуже висока вологість повітря, довгі зими, часті дощі і сонячних днів, навіть влітку, дуже мало. 

Недорога косметика, смачна ковбаса та суворі стандарти: вінничанка розповіла про своє життя у Білорусії

Яка категорична відмінність, наприклад, з Вінницею?

- Категоричної різниці з Вінницею немає. Мінськ хоч і столиця, але дуже тихе і затишне місто. Тут протікає річка Свіслоч, є чудова, чиста й доглянута набережна з велосипедними і пішохідними доріжками. До речі, на вулицях ви не зустрінете багато людей, ні у будній, ні у вихідний день. Цікаво, що як тільки ви наблизитесь до пішохідного переходу, то весь транспорт відразу ж зупиниться, щоб пропустити (в інакшому випадку великий штраф). В метро не можна заходити в навушниках – це теж штрафується. Більшість людей, які заходять в метро з великими сумками, перевіряють, щоб раптом не пронесли чогось забороненого. 

Недорога косметика, смачна ковбаса та суворі стандарти: вінничанка розповіла про своє життя у Білорусії

Чи відрізняються люди, їхнє мислення та стиль життя?

- Моя мама казала, що коли я поїду в Мінськ, то зрозумію, як колись жили у Радянському Союзі. Насправді великої відмінності немає. Хіба що старше покоління дотримується комуністичних поглядів, і люди більш стримано одягаються, щоб не привертати зайвої уваги до себе. Більшість ходить на роботу на заводи, фабрики, комбінати.

Недорога косметика, смачна ковбаса та суворі стандарти: вінничанка розповіла про своє життя у Білорусії

Як у Білорусії з цінами? Що дорожче, що дешевше?

- В Білорусі дещо вища заробітна плата, але ціни в основному такі ж як у нас. Дешева і дуже смачна молочна продукція. Зовсім інша на смак варена ковбаса, набагато краща за українську. В них набагато суворіші стандарти виробництва всього, але чомусь дорожчі всі овочі, навіть їх така відома бульба. Для мене, як для дівчини, там рай, тому що ціни на косметику білоруського виробництва низькі, і якість доволі не погана. Лише вартість проїзду шокує, оскільки білет на тролейбус коштує 8 гривень, а проїзд у міські маршрутці обійдеться в 25 гривень. 

Яку білоруську страву полюбляєш або навчилась готувати? 

- Часто можна почути запах смажених дерунів на весь під'їзд. Рідні завжди просять мене їх приготувати, і кажуть що в мене це смачно виходить!

Недорога косметика, смачна ковбаса та суворі стандарти: вінничанка розповіла про своє життя у Білорусії

Що цікавого можеш порадити подивитися пересічному туристові?

-  У Мінську є велика кількість парків: Парк Челюскінців, парк ім. Янки Купали, парк ім. Горького, парк Перемоги, Лошицький парковий комплекс і т.д. Щоб обійти будь-який з них, варто виділити цілий день. Ботанічний сад у період цвітіння бузку - це просто неймовірно! Троїцьке передмістя та костел св.Симеона і Олени може привабити поціновувачів архітектури. Все ж, варто мати на увазі, якщо зайти в будь-яке кафе,навіть фаст-фуд, то ви викладете немаленьку суму.

Недорога косметика, смачна ковбаса та суворі стандарти: вінничанка розповіла про своє життя у Білорусії

Чи спілкуєтесь ви з білорусами про Україну, що вони знають і як взагалі ставляться до українців?

- В основному у білорусів немає до нас упередженого ставлення. Багато з них бували в Україні, їздили відпочивати в Одесу, Львів, Карпати. Ще є шоп-тури до Чернігова, де вони купують одяг, взуття і все що дешевше.



Переглядів: 5647
Поширень: 0