У Вінниці відбулася дискусія «Енергоефективність: сучасний тренд чи необхідність?». До обговорення були запрошені спеціалісти з питань енергетики, професори і студенти Вінницьких вишів, а також громадські активісти і журналісти. Основний меседж зустрічі: чи готова Україна та, зокрема, Вінниччина до впровадження програм енергоефективності? Також спілкувалися про європейські практики енергоспоживання та енергозбереження.

Радник голови Вінницької ОДА з питань транспорту, зв’язку та енергетики Василь Жердецький зазначив, що на сьогодні по області діє 300 котелень з альтернативними джерелами енергії, що є позитивною тенденцією в разі відсутності газопостачання. Все ж, наразі актуальнішим є питання створення ефективних способів отримання енергії та її збереження.

У всьому світі найбільше в тренді сонячна та вітрова енергія. Всі розуміють, що це такий товар, який важко зберегти, тому потрібно впроваджувати крім того акумулюючи системи, - зазначив директор підрозділу Південно-Західна електроенергетична система підприємництва УКРЕНЕРГО Євген Дідіченко.

У Вінниці дискутували про необхідність впровадження альтернативних джерел отримання енергії

Наразі у світі активно починають впроваджувати переведення енергії, а не споживання похідних ресурсів – вугілля, нафти, газу. Кожна країна, яка має або планує введення потужних виробництв, по-максимуму намагається скоротити вартість вживаної енергії.

Елементарно, для того, щоб створити певну техніку потрібно видобути залізо, переплавити його, зробити деталі, а це все затрати енергії. Конкурентоспроможність держави залежить від вартості ресурсів, - зауважив Сергій Шакалов – директор компанії «Подільський енергоконсалтинг».

Зменшення навантаження на виробництво енергії дозволить в майбутньому знизити ціну для комунально-побутового сектору. Таким чином пояснюється необхідність впровадження альтернативних джерел отримання енергії.

У Вінниці дискутували про необхідність впровадження альтернативних джерел отримання енергії

Замість того, щоб давати субсидію для енергетичних компаній, потрібно вкладати у енергоефективність. Це вплине на енергобаланс країни та зменшить енергетичну складову у валовому продукті, - розповів Петро Лежнюк, завідувач кафедри електричних станцій та систем Вінницького національного технічного університету. 

До речі, до кінця травня триває конкурс від представництва Європейського Союзу в Україні, на який можна подати відеоматеріали пов’язані з енергоефективністю. Деталі на сайті euroquiz.org.ua.



Переглядів: 2927
Поширень: 0