З 2012 року у Вінниці триває інформатизація галузі охорони здоров’я. Першочергово її було проведено у центрах первинної м​едико-санітарної допомоги (ЦПМСД), а до 2020-го – заплановано розширити мультисервісну мережу та підключити до неї установи вторинної ланки.

На даний час в міських медичних закладах створено 464 робочих місця для роботи в медичній інформаційній системі. Налагоджено роботу у всіх п’яти центрах первинної медико-санітарної допомоги та Діагностичному центрі. Впроваджена система на амбулаторній ланці вторинного рівня: у поліклініці міської клінічної лікарні №1, амбулаторно-діагностичному відділенні Центру матері та дитини, кардіоцентру, жіночих консультаціях, стоматологічному центрі та стоматологічній поліклініці.

До системи також підключено травмпункт та стаціонарні відділення (неврологічне, урологічне, нейрохірургічне, хірургічне, гнійно-хірургічне), лікарні швидкої медичної допомоги. В створеному єдиному медичному інформаційному просторі міста також працює лабораторія МКЛ №3.

За даними департаменту охорони здоров’я міської ради, до 2020 року заплановано створити ще 291 робоче місце у лікувальних закладах вторинної ланки.

«На сьогодні вінничани також активно користуються електронною чергою для запису на прийом до лікаря. Пацієнти мають можливість записатись на чітко визначену дату та час, звернувшись на рецепцію особисто або за телефоном, також on-line через персональний кабінет пацієнта. Електронна черга допомагає оптимізувати навантаження на лікаря та мінімізувати час очікування пацієнта у черзі», - розповідає директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Вже зареєстровано та активно використовуються понад 47 тис. «Персональних кабінетів пацієнта». Вінничани мають змогу через мережу Інтернет увійти в персональний кабінет, ознайомитись зі своєю медичною карткою, результатами обстежень та рекомендаціями лікаря, крім того тут можна записатись на прийом до лікаря. Доступ пацієнтів до власної інформації збільшує рівень їх відповідальності за власне здоров'я та стимулює медиків до якісного заповнення медичних документів.

Важливим також є покращення обміну медичними даними між лікувально-діагностичними закладами, які підключені до медичної інформаційної системи. Обмін інформацією в створеному електронному медичному просторі робить більш швидкою діагностику захворювань та призначення лікування. Крім того, зменшується ризик лікарських помилок – актуальна інформація доступна всім учасникам лікувально-діагностичного процесу.

На даний час розпочато підключення до інформаційної системи стаціонарних відділень Центру матері та дитини та пологових будинків.

Додатково:

Впровадження електронної медичної картки пацієнта в медичних закладах міста розпочалось з травня 2012 року. У перший етап інформатизації увійшли центри медико-санітарної допомоги. Його завершено у 2015 році. Проведено організацію роботи робочих місць: «реєстратура», «лікар» (для сімейних лікарів та вузьких спеціалістів), «лабораторія».

В кінці 2015-го було затверджено міську програму «Інформатизація галузі охорони здоров’я міста Вінниці на 2016-2020 роки», яка передбачає розширення мультисервісної мережі та підключення до неї медичних установ вторинного рівня, подальше формування ефективної системи управління медичними закладами міста та вдосконалення процесу надання медичних послуг на основі інформаційних технологій.



Переглядів: 2652
Поширень: 0