У своїх коментарях з приводу фінансування відновлювальних робіт у Калинівському районі директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Микола Копачевський наголосив:

«Відповідно до Постанови Уряду, усі бюджетні витрати мають бути погоджені у Міністерстві регіонального розвитку, у Міністерстві економіки і Міністерстві фінансів. Тож по кожному домоволодінню необхідно скласти акт обстеження дефектів та кошторис у шести екземплярах. І по кожному домоволодінню потрібно їх погодити у трьох міністерствах. Крім того ми не уникаємо тендерних процедур, хоч вони спрощені,проте передбачають переговорну процедуру, на яку йде три дні».

Звичайно, дотримання процедурних моментів викликає значну затримку у виплатах: «В даній ситуації немає п’ять днів у будівельника на підготовку необхідних документів, які треба погодити в трьох міністерствах, після чого розпочинати фінансування. Механізм потрібно змінювати, адже люди хочуть допомоги сьогодні. Коли комісія приходить, а господаря вдома нема, то на подвір’я ніхто не має права зайти, потім потрібно повертатися. Щось не вписали при акті обстеження, а будівельники ще виявили пошкодження: потрібно робити додаткові акти обстеження. Саме паперова бюрократія не дає нам оперативно і якісно надати допомогу, щоб відновити домоволодіння»,- зазначив Микола Копачевський.

Чому уповільнюється процес надання фінансової допомоги на відновлення будинків у Калинівському районі?

Микола Копачевський також пояснив, що компенсація по чеку передбачає досить тривалу по часу підготовчу процедуру: «У людини, яка принесла чек має бути акт огляду, дефектний акт і кошторис. Усі ці документи мають бути погоджені у Києві в трьох міністерствах. І лише після цього можемо компенсувати витрати по чекам. Саме в зв’язку з цим виникає затримка»

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації також поінформував: «З початку трагедії ми почали збирати благодійні кошти. На сьогоднішній день зайшло 314 тисяч добровільних надходжень від людей. Усі працівники департаментів ОДА перерахували одноденний заробіток у цей фонд. Певна сума коштів є у Калинівській і Вінницькій райдержадміністраціях. Вони будуть спрямовані на індивідуальну допомогу постраждалим, за їх заявами».



Переглядів: 2486
Поширень: 0