Дводенний практичний семінар в рамках «Школи старост», яку започаткував Вінницький центр розвитку місцевого самоврядування, пройшов 22-23 березня для представників старостинських округів Вінницької області. В програмі заходу, який відбувся завдяки підтримці Програми «U-LEAD з Європою» - навчання , обмін досвідом та обговорення практичних питань діяльності старост за участі експертів Центру та фахівців профільних державних установ.

"Старости найближчі до реформи, вони взяли на себе велику відповідальність, серед них є ті, хто відмовився від керівництва ОТГ заради позитивних зрушень у рідному селі. Сьогодні важливо навчити їх комунікувати, бути компетентними та показувати можливості децентралізації на прикладах буденного життя людей", говорить Олег Левченко, директор Вінницкого ЦРМС

Під час семінару учасники ознайомились з вимогами законодавства про реєстрацію місця проживання громадян та отримали пояснення від представників Державної міграційної служби, а також обговорили практики благоустрою територій на прикладі діяльності вінницьких комунальних підприємств.

У Вінниці відбувся практичний семінар в рамках "Школи старост"

Протягом дводенної зустрічі старостам розповіли про їх роль у формуванні місцевого бюджету, наданні послуг та залученні інвестицій експерти ВЦРМС: Інна Святна- радник з місцевих фінансів, Віталій Швець- радник з муніципальних послуг та Юрій Войціцький- радник з регіонального розвитку.

Окрему інформаційну сесію для учасників зустрічі провела Людмила Гурба, юрисконсульт ВЦРМС: "Старости повинні розуміти рівень своєї відповідальності, адже вони були обрані на свої посади завдяки довірі людей, а тому повинні розуміти як звітувати , у які строки та яка є відповідальність за порушення законодавства. Робота старости має бути підзвітною та підконтрольною , за неналежне виконання своїх обов’язків мешканці мають право відкликати старосту із керівної посади і про це варто пам’ятати обранцям сільських громад", говорить Людмила Гурба.

У Вінниці відбувся практичний семінар в рамках "Школи старост"

На завершення зустрічі учасники отримали відповіді на свої запитання від експертів Центру та ознайомились із практичним досвідом діяльності старостинських округів Вінниччини.

Валерія Підлісняк, в.о. старости с. Красненьке та с.Лиса Гора Іллінецького району Вінницької області поділилась враженнями від зустрічі у соціальній мережі та подякувала фахівцям Центру: "Дякуємо за змістовний, цікавий семінар, за знання та професіоналізм, якими щедро ділилися зі старостами".

Для довідки: реформа децентралізації розпочалася 4 роки тому за ініціативи Прем'єр-Міністра України Володимира Гройсмана в лютому 2014 року та мала в своїй основі ідею розвитку потенціалу, який мають громади.



Переглядів: 1765
Поширень: 0