Результатом спільної роботи служби у справах дітей та працівників відділів та департаментів міської ради стало те, що значна кількість батьків покращили своє ставлення до виконання батьківських обов’язків. Як наслідок, протягом 2017 року знято з обліку 62 дітей, які перебували у складних життєвих обставинах.

Сьогодні на засіданні виконкому міської ради начальник служби у справах дітей міської ради Людмила Шафранська прозвітувала про виконання заходів Програми соціального захисту сімей з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, та дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у м. Вінниці.

Станом на сьогоднішній день на обліку у службі перебуває 123 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. З них: 113 дітей, батьки яких неналежним чином виконують батьківські обов’язки, 2 дітей, які систематично залишають місце постійного проживання, 7 дітей, щодо яких скоєно насильство у сім’ї та 1 дитина, позбавлена батьківського піклування, яка переміщена з тимчасово окупованої території.

«Пріоритетними в роботі служби є заходи по запобіганню ранньому соціальному сирітству. Зокрема, у 2017 році обстежено умови проживання більше 640 дітей, а за 4 місяці поточного року – більше 280. Надаються консультації з питань соціального захисту дітей, їх житлових та майнових прав, проводяться профілактично-виховні бесіди, щоб з’ясувати причини та умови, які призвели до порушення прав дітей», – каже начальник служби у справах дітей міської ради Людмила Шафранська.

Також Людмила Шафранська розповіла, що для своєчасного виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, налагоджена співпраця із адміністраціями навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, ЖЕКами, квартальними комітетами, інспекторами сектору ювенальної превенції Вінницького міського відділу поліції та громадськістю.

Однією з ефективних форм роботи з сім’ями, що опинилися в складних життєвих обставинах, є винесення питань на розгляд комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Вінницької міської ради. Протягом 2017 року проведено 29 засідань комісії, на яких розглянуто більше 800 питань щодо захисту законних прав та інтересів дітей в тому числі і дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах.

Задля ранньої профілактики правопорушень служба у справах дітей проводить значну роботу по поширенню правових знань серед дітей міста. Цьому сприяють теоретико-пізнавальний проект «Право наймолодшим», Правовий лекторій для батьків, проект «Клуб правових дебатів», продовжується робота з реалізації проекту «Діти - дітям», акція «Книжка про мене» тощо.

«У напрямку захисту прав дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, зроблено чимало, але в будь-якому випадку роботу потрібно вдосконалювати. Варто акцентувати увагу на питаннях взаємодії з Національною поліцією, громадськими організаціями, департаментами міської ради та вирішувати питання в комплексі. Також важливим є питання відповідальності батьків щодо виховання своїх дітей, тому потрібно проводити роз’яснювальну роботу, якщо необхідно - із залученням психологів», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 2216
Поширень: 0