Медики та експерти в галузі громадського здоров’я зазначають, що більше 40 % захворювань на рак можна запобігти. На виникнення раку, в першу чергу, впливають фактори зовнішнього середовища та вживання в їжу продуктів, що містять канцерогени (35%), на другому місці – вживання тютюнових виробів (30%). Результати численних епідеміологічних досліджень доводять, що у тютюнових виробах та сигаретному димі містяться понад 70 агресивних канцерогенів, які є причиною онкологічних захворювань: раку легенів (90%), порожнини рота і гортані (80%), підшлункової залози, сечового міхура тощо.

Україна входить до першої десятки країн світу за рівнем захворюваності і смертності від раку, щороку діагностуючи 160 тис. нових випадків. Майже 90 тис. українців щорічно помирають від раку, 40% з яких - в перший рік після виявлення. Рак є причиною 15% смертей в Україні, поступаючись за цим показником лише серцево-судинним захворюванням. Рак легенів – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань: щороку в Україні реєструється близько 20 тисяч нових випадків, і 80 % хворих – активні курці. Доведено, що у курців ризик розвитку раку в 30 разів вищий, ніж у тих, хто не має цієї шкідливої звички.

Відповідно до нещодавно оприлюдненого звіту Головного лікаря США («The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress: A Report of the Surgeon General»), куріння також може викликати рак печінки і колоректального тракту, а кількість смертей, спричинених цією шкідливою звичкою за останні 50 років досягла в США катастрофічної позначки - 20 мільйонів. Автори доповіді зазначають, що 5,6 млн. американських дітей можуть померти від захворювань, пов’язаних з курінням, якщо кількість курців не буде знижуватись.

Рівно 50 років тому, в 1964 році в звіті тодішнього Головного лікаря США вперше були наведені докази, що куріння може спричинити рак легенів. Ці факти стали поштовхом до початку в США, а потім і в усьому світі, масштабного антитютюнового руху та проведення просвітницьких кампаній, направлених на інформування громадськості про шкоду для здоров’я всіх видів тютюнових виробів та сигаретного диму. Кожен третій випадок смерті від раку легенів, зафіксований з того часу, був спричинений курінням, а поява сигарет з фільтром та канцерогенних речовин у складі тютюнового диму за останні 50 років значно збільшила ризик аденокарциноми легенів – найпоширенішого типу раку органів дихання. Також вперше було зафіксовано, що для жінок ризик захворіти на рак через куріння є значно вищим, ніж для чоловіків.

Автори звіту висловлюють занепокоєння відсутністю доступної інформації про шкідливість всіх тютюнових виробів, в тому числі електронних сигарет, а також вказують на ризики, пов’язані з пасивним курінням. Загрозу здоров’ю також становлять кальяни, оскільки кальянний дим також містить велику кількість токсикантів і канцерогенів, які можуть стати причиною онкологічних захворювань. Вплив на здоров’я продуктів згорання тютюнової суміші для кальянів та вугілля не достатньо досліджений та може становити додаткову небезпеку. Дослідження показують, що за 45-хвилинний епізод куріння кальяну курець вдихає в 40 разів більший обсяг диму та отримує подвійну порцію нікотину в порівнянні із однією сигаретою.

В Україні досягнуто певний рівень прогресу у зменшення рівня споживання сигарет та відмови від куріння: завдяки впровадженню комплексу антитютюнових законодавчих заходів в останні роки наша країна за рівнем поширеності тютюнокуріння перемістилася з 4 місця у світі на 22-ге, а за 2013 рік українці викурили на 8 мільярдів сигарет менше. «Виробництво сигарет за січень - грудень 2013 року в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року впало на 10%. Зменшення споживання та скорочення рівня поширеності тютюнокуріння стало одним із чинників зменшення смертності, що спостерігається в Україні в останні роки. Але сигарети залишаються доступними за ціною та навіть здешевіли на фоні інфляції. Чоловіча смертність в Україні б’є усі рекорди. Тому боротьба з тютюном залишається боротьбою за життя сотень тисяч людей. У день боротьби проти раку я закликаю курців кинути курити та побороти свою залежність», - зазначив Андрій Скіпальський, керівник ГО «Життя», керівник проекту «Україна без тютюнового диму».

Експерти ВООЗ вважають, що можна врятувати більше життів, якщо національні уряди активніше впроваджуватимуть політику «звільнення від тютюнового диму» та забезпечать суттєве підвищення податків на тютюнові вироби. Це допоможе не лише успішніше боротись з захворюваннями, спричиненими курінням, а й отримати додаткові кошти до державних бюджетів, які надалі можна буде використати на програми з покращення громадського здоров\'я, в тому числі і на боротьбу з раком.



Переглядів: 3898
Поширень: 0