У сильні морози енергетики міста звертаються до вінничан з проханням не перевантажувати електромережі у час пік з 17:00 до 20:00, а також вранці з 7:00 до 10:00. У цей проміжок часу не варто включати додаткову побутову техніку - пральні та посудомийні машини, праски, електрочайники, пилососи та інші прилади, а по можливості скористатись ними пізніше.

ПАТ «Вінницяобленерго» та його структурний підрозділ «Вінницькі міські електричні мережі» у період значного зниження температури повітря працюють у посиленому режимі, усі виробничі підрозділи мобілізовані для оперативної ліквідації можливих аварійних вимкнень, які викликані здебільшого великим навантаженням на мережі. «Причиною нашої стурбованості є те, що при похолоданні люди додатково обігрівають свої житлові та нежитлові приміщення за допомогою електричних обігрівачів. Це характерно для всіх населених пунктів, особливо для негазифікованих сіл та міст області, - розповідає інженер з охорони праці СО «Вінницькі міські електричні мережі» Віталій Барчук. - А ще люди можуть вмикати пральні машини та іншу техніку. Тому ми звертаємось до вінничан утриматись від включення хоча б додаткових засобів і це вже зменшить навантаження на мережі».

Коли електромережі перевантажені, вони працюють в аварійному режимі, що призводить до відключення електроенергії. Це може відбуватися з багатьох причин: не витримують і горять кабелі і провідники, відключаються автоматичні вимикачі в щитках, розташованих на сходових площадках, спрацьовує захист на підстанціях, пошкоджуються прилади обліку електроенергії, горять освітлювальні пристрої. Навіть якщо такі випадки не трапляються, погіршується якість електричної енергії, понижується рівень напруги. Наслідки цього можуть бути різними: від пожежі до зіпсованої побутової техніки та пошкодження обладнання як у розподільчих щитках, так і на підстанціях.

Окрім цього, перевантаження електромереж пов\'язане з об\'єктивними технічними причинами. Адже кожен будинок споруджується з урахуванням певних розрахункових величин, у тому числі береться до уваги і вид опалення. Під час проектування житлового будинку чи іншої споруди закладаються параметри електромереж - трансформатор певної потужності, кабель чи провід певного перерізу тощо. А під час майже одночасного включення приладів для опалення холодних осель необхідна потужність зростає в десятки разів. Якщо при проектуванні будинку на кожну квартиру закладається по 1,2- 3 кВт, то потужність тільки одного приладу обігріву може становити 5 кВт. Щоб не допустити серйозних проблем з електропостачанням, кожній людині варто дотримуватися рекомендованих показників потужності, передбачених договором про електропостачання, який споживач укладає з РЕМ.

«В питанні поводження із електричною енергією і приладами, які її споживають, необхідно пам\'ятати про те, що втручатися в роботу енергетичного обладнання та ліній електропередачі неприпустимо. Будь-які ремонтні роботи повинні виконуватись виключно спеціалістами, - говорить Віталій Барчук. - Завжди потрібно пам\'ятати, що необережне поводження з електричним струмом може бути смертельно небезпечним».



Переглядів: 6097
Поширень: 0