Амброзія полинолистна

Причина криється у рослині, яка свого часу перекочувала з Америки до Європи, і у 20-х роках минулого століття оселилась на Україні. А тепер невпинно захоплює все нові і нові території – нині її можна вже побачити навіть на Уралі. Це амброзія полинолиста, період цвітіння якої припадає на липень. Працівники Державної інспекції з карантину рослин по Вінницькій області просять усіх мешканців міста Вінниці бути обачнішими і при виявленні амброзії одразу про це повідомляти.

На даний час інспекція з карантину рослин вже виявила амброзію в районі вулиць Рєпіна, Павлика Морозова, Паризької Комуни, К. Маркса та пров. К. Маркса, Залізничній, Чехова та Немирівському шосе.

Зріла рослина амброзії полинолистої зовні схожа на коноплі. А коли вона лишень починає сходити, - цей період триває у травні, - її подекуди плутають із чорнобривцями. Тому вона часто залишається на клумбах та квітниках. У період цвітіння, який триває з середини липня по жовтень, вона може сягати до двох метрів заввишки. І вже восени з однієї рослини можна нарахувати від 30-ти до 100 тисяч насінин, які із вітром переносяться на десятки кілометрів. Шкідник швидко адаптується до будь-яких умов.

Саме у період цвітіння амброзії, в середині літа, пилок рослин дуже негативно впливає на здоров׳я людей, схильних до алергічних захворювань. Він може викликати алергічну хворобу, так звану „осінню пропасницю”, або, як ще її називають, „сінну лихоманку”, яка супроводжується підвищенням температури, набряком слизової оболонки верхніх дихальних шляхів і очей, погіршенням зору та приступами бронхіальної астми.

Небезпечною вона є не лише для людей. Амброзія сильно шкодить земляному покрову: „Цей карантинний організм забирає до 90 % поживних речовин та вологи із ґрунту, не даючи іншим рослинам нормально розвиватись та „заглушуючи” їх. - розповідає начальник Державної інспекції з карантину рослин по Вінницькій області Євгеній Баул, - Тому, якщо із цим карантинним бур’яном не боротися, він повністю виснажує ґрунт, який потім дуже довго відновлюється. Для цього, як правило, використовуються газонна трава, суміш злакових трав, або звичайна гірчиця, які потрібно висівати на місці виполотої амброзії.”

Євгеній Баул розповідає, що у Вінниці амброзія з’являється, як правило, на територіях та землях загального користування. Враховуючи те, що амброзія є однорічною рослиною, пилок якої переноситься із вітром, вона щороку може бути поміченою будь-де. Але зазвичай це пустирі, закинуті земельні ділянки, ставки, подекуди її можна угледіти на узбіччях доріг. З останніми проблем найменше – дорожні служби міста планово проводять викошування рослин вздовж доріг. Окрім того, державними інспекторами з карантину рослин по Вінницькій області налагоджено постійний дієвий зв’язок щодо оперативного виявлення амброзії із ЖЕКами та квартальними комітетами. За словами Євгенія Миколайовича, і з першими, і з другими – інспекція постійно співпрацює. Втім, як і з окремими власниками приватних будинків, які у своїй більшості із розумінням ставляться до необхідності позбутись небезпечної рослини і навіть допомагають у цьому сусідам – такі випадки теж траплялись.

"Порівняно з іншими регіонами, Вінницька область вважається ще досить благополучною. Найбільшого розповсюдження амброзія полинолиста отримала у південних регіонах країни. Але втрачати пильність нам не варто. Навпаки, цього рослинного карантинного паразита потрібно ще більше локалізувати, в тому числі і на території нашого міста. – зазначає начальник Державної інспекції з карантину рослин по Вінницькій області Євгеній Баул. – Тому, якщо Ви бачите амброзію або схожу на неї рослину, - прохання одразу зателефонувати працівникам інспекції за телефонами 46-46-47 та 46-46-71, щоб ми могли своєчасно відреагувати та вжити необхідних заходів."

Читай також:



Переглядів: 9095
Поширень: 0