Найпопулярнішими і найсмачнішими завжди були опеньки. Але під час тихого полювання існує можливість натрапити на їхніх неїстівних двійників.

Перша ознака неправдивого опенька – його капелюшок має сірчано-жовтий відтінок, від якого він і отримав свою назву. Також необхідно звертати увагу на колір спор. Щоб дістати їх, треба просто потрясти гриб над долонею – і вони самі випадуть. Спори справжніх – безбарвні або білі, а за формою – яйцевидні або еліпсоїдні. У неправдивих вони мають темний відтінок: від цегляного до фіолетового. Якщо гарно придивитися, то на капелюшках їстівних опеньків можна помітити маленькі лусочки, а на сірчано-жовтих – вони відсутні. Зрізуючи гриб, треба звертати увагу на його внутрішність. М\'якоть не повинна міняти колір, а також не повинен виділятися різкий запах.

У несправжніх опеньків відсутня своєрідна "спідничка", яка залишається на ніжці при відділенні від неї капелюшка. Такі гриби є дуже отруйними. При споживанні маленької дози у людей можуть початися галюцинації, а від великої кількості – смерть.

Напередодні до реанімації потрапили двоє грибників з Шаргорода та Іллінець із діагнозом «гостре отруєння грибами». Переймаючись за здоров’я і життя громадян, Управління Держтехногенбезпеки у Вінницькій області звертається із застереженням:

  • не збирайте невідомих та сумнівних грибів;
  • не купуйте гриби в невстановлених місцях торгівлі;
  • не куштуйте на смак сирі гриби;
  •  не збирайте та не вживайте в їжу старі та перерослі гриби;
  • ні в якому разі не дозволяйте збирати та вживати гриби дітям.

При підозрі на отруєння — негайно зверніться за медичною допомогою до фахівця.



Переглядів: 17734
Поширень: 0