У зв’язку з останніми подіями на південно-східних рубежах країни відзначення Дня міста, яке планувалося на 6 вересня, відтерміновується. Цього дня у Вінниці відбудеться соціальний проект «З вірою у захисників! З надією на мир! З любов’ю до України!». Кожен зможе долучитися до майстер-класів, які відбуватимуться на Майдані Незалежності, та власноруч виготовити для наших бійців солодощі та патріотичну символіку. Поруч будуть розташовані скриньки БФ «Подільска громада» для збору пожертв для допомоги військовослужбовцям. Також представники ГО «Розвиток. Розвиток» збиратимуть домашню консервацію для тих людей, які через події на Сході залишилися без даху над головою.

Традиційно у вересні вінничани святкують День міста. Цього року оргкомітет готував на 6 вересня певні заходи переважно патріотичного спрямування, але у звуженому форматі, враховуючи події у зоні АТО. Але сьогодні, коли відбулося вже фактично військове вторгнення російських військ на територію України, про що відкрито говорить керівництво не лише України, а й інших держав, було прийнято рішення відтермінувати проведення Дня міста до того часу, поки в нашій країні не настане мир.

«У нас дійсно були сплановані відповідні заходи до Дня міста. У більш скромному режимі, ніж зазвичай, але вони планувались. Проте, враховуючи ситуацію на Сході, а це – фактично військове втручання Російської Федерації на території України, я прийняв рішення їх відтермінувати. Тобто 6 вересня відзначати День міста ми не будемо. Я думаю, що вінничани з розумінням віднесуться до цього рішення і підтримають його. Адже не на часі відзначати будь-які свята, коли ми маємо відкрите втручання зовнішнього ворога, коли гинуть люди, і на тій території вже є поранені в тому числі вінничани, про що ми отримали інформацію буквально півгодини тому. Тому прекрасне свято Дня міста ми відзначимо однозначно, з усім масштабом і розмахом, так, як це вміють вінничани, - але це буде тоді, коли настане мирний час», – повідомив в. о. міського голови Сергій Моргунов під час прес-конференції, на якій організатори відзначення Дня міста мали розповісти про програму заходів.

Натомість 6 вересня у Вінниці відбудеться соціально-благодійний проект «З вірою у захисників! З надією на мир! З любов’ю до України!». Він триватиме з 12 до 18 години на Майдані Незалежності. Цей проект планували провести в рамках відзначення Дня міста ще до того, як було прийнято рішення про відміну заходів.

«Вінничани звикли святкувати День міста весело і масштабно, але нині Україна переживає вкрай складний і драматичний період у своїй історії, тому ми хочемо реалізувати цей проект, і всі бажаючі зможуть приєднатися до акції єднання, підтримавши таким чином наших захисників, які сьогодні воюють за вільну і незалежну Україну, її суверенітет, за нас з вами в зоні АТО, та продемонструвати нашу солідарність із ними та патріотизм вінницької громади», – каже голова ГО «Розвиток. Розвиток» Ірина Борзова.

Тож 6 вересня на Майдані Незалежності будуть організовані безкоштовні майстер-класи з виготовлення солодких сувенірів та патріотичної символіки для наших військовослужбовців та бійців Нацгвардії, які будуть відправлені на Схід, щоб підтримати бойовий дух наших героїв-земляків, які воюють за Україну. Кожен бажаючий зможе написати листа підтримки захисникам. Також у рамках проекту волонтери будуть виготовляти інтерактивну газету миру. Біля майданчиків з майстер-класами будуть розташовані скриньки партнерів акції, БФ «Подільська громада», для благодійних внесків на потреби наших військових.

Також на Майдан Незалежності організатори проекту запрошують господинь приносити домашню консервацію, яку передадуть людям, котрі через терористів залишилися без даху над головою.

«Я впевнена, що вінничанки – справжні господині, та й етап заготовок домашньої консервації до зими вже розпочався. Тож запрошую усіх принести 6 вересня домашню консервацію. Це можуть бути огірки, помідори, варення, компоти, овочеві салати – будь що. Таким чином кожна вінницька родина зможе подарувати своє домашнє тепло усім тим родинам, які, на жаль, сьогодні залишилися без даху над головою. Ми повинні розуміти, що ці родини сьогодні опинились в дуже драматичній ситуації», - говорить Ірина Борзова.

Також планується проведення благодійних акцій для підтримки військових з Вінниці у муніципальному кінотеатрі «Родина».

«Вже з цієї неділі, 31 серпня, ми розпочинаємо благодійні покази кінофільмів про історію України. Квитки коштуватимуть від 10 до 20 гривень. Всі зібрані кошти будуть направлені на закупівлю теплої амуніції для вінничан, які перебувають в зоні АТО. Тут можна буде переглянути фільми від «Тіней забутих предків» Параджанова до сучасних стрічок, зокрема, про Революцію гідності», – додає директор департаменту культури міської ради Ірина Френкель.​



Переглядів: 6382
Поширень: 0