Вже у квітні мешканці міста разом з рахунками для оплати житлово-комунальних послуг отримають спрощені форми заяви та декларації. Також одним з нововведень є те, що субсидії призначатимуть на рік, а не на опалювальний та неопалювальний період, як це було раніше.

У сучасних умовах, коли підвищуються ціни та тарифи, дуже важливим питанням для держави є удосконалення системи соціального захисту населення. Нещодавно на засіданні Уряду було прийнято постанову, згідно якої з травня цього року запроваджується новий спрощений порядок надання житлових субсидій.

«Цією постановою передбачається, що субсидії призначатимуть на підставі двох документів, а саме: заяви та декларації. Тепер непотрібно буде надавати довідки про доходи, в тому числі, і для працюючих людей. Департамент соціальної політики вже після призначення субсидії перевірятиме достовірність вказаних даних, направляючи запити до Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, органів самоорганізації населення, підприємств-надавачів послуг та інш. Уряд запланував, що у квітні кожне домогосподарство одночасно з рахунками для оплати за житлово-комунальні послуги отримає спрощені форми заяви та декларації», – каже директор департаменту соціальної політики Лариса Попова.

Вперше при призначенні субсидій не враховуватиметься майновий стан. Відтепер на отримання цього виду допомоги не впливатиме те, що у власності людини є два житлових приміщення, два автомобілі, що вона здає в найм житло. А також, що у домогосподарстві є люди працездатного віку, які не працюють, не навчаються та не перебувають на обліку в центрі зайнятості, як безробітні. Не враховуватиметься й покупка товарів та послуг (в тому числі і оплата медичних послуг та навчання), на суму що перевищує 10 прожиткових мінімумів.

Єдиним обмеженням, що не дає право на субсидію з 1 травня 2015 року є дороговартісна покупка одним із членів домогосподарства на суму, що перевищує 50 тисяч гривен.

«Також постанова передбачає те, що субсидії надаватимуть на 12 місяців, а не на опалювальний та неопалювальний період, як це було раніше. При цьому до розрахунку при призначенні субсидій буде враховуватися дохід всіх людей, які проживають у домогосподарстві за попередній календарний рік, без урахування сплачених податків. Якщо людина вже отримувала субсидію раніше і по її даних не відбулися зміни, їй не потрібно знову звертатися на оформлення цього виду допомоги, у такому разі субсидія нараховуватиметься автоматично», – зазначила Лариса Попова.

Крім того, вперше передбачено, що субсидії можуть отримувати люди, які не зареєстровані у житловому приміщенні, але по договору орендують його і сплачують за житлово-комунальні послуги.

Довідка

Порядок звернення громадян за житловою субсидією :

1. Кому призначається субсидія:
Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований та проживає у житловому приміщенні та на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг і витрати на оплату цих послуг в межах соціальних норм споживання, які перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

2. Куди і як подаються документи:
З питань призначення житлової субсидії необхідно звертатися до управлінь соціального захисту населення за місцем реєстрації.

3. Які документи необхідно надати:
Спрощена заява (за встановленою формою);
Спрощена декларація про доходи та витрати осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні ( за встановленою формою)

Слід зазначити, що даною постановою посилено відповідальність осіб, які звертаються за призначенням субсидій за надання відомостей про доходи для призначення субсидій.

Після перевірки даних викладених заявником у декларації, у випадку якщо з’ясується, що заявник свідомо надав неправдиві відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, в призначенні субсидії буде відмовлено або надання її буде припинено. Крім цього заявник зобов’язаний буде повернути надміру перераховану йому суму субсидії у подвійному розмірі.



Переглядів: 12622
Поширень: 0