Кінець літа - початок очені пора активної консервації. Але аби уся ця смакота була безпечною потрібно дотримуватися певних правил. Консерви можуть бути овочевими, фруктовими, молочними, м’ясними, рибними і змішаними.
Однією з умов збереження консервованих продуктів є анаеробне середовище, тобто відсутність повітря. Адже саме воно сприяє активному розмноженню бактерій ботулізму, що виділяють токсин, який визнаний одним з найсильніших отрут на Землі.
Бактерії гинуть в результаті термічної обробки, але при порушенні технології консервування можуть вижити. Виявити ботулотоксин в домашніх умовах - неможливо. Він не спричиняє зміни запаху і смаку продуктів. Захворювання на ботулізм медики фіксують щороку. Як поодинокі так і групові. Найчастіше недуга вражає людей віком від 20 до 40 років.
Як вберегтися від небажаного недугу - у програмі "Городничий":