У Вінниці стартував проект подання заяв з реєстрації актів цивільного стану через мережу Інтернет. Віднині подати документи до ДРАЦСу можна як у звичному паперовому форматі, так і он-лайн, не виходячи з дому.

Щоб громадянам було зручно користуватися новими електронними сервісами, Міністерство юстиції запровадило роботу спеціального веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» за адресою dracs.minjust.gov.ua

Після реєстрації на вищезазначеному порталі громадяни можуть:

  • заповнити заяви всіх видів, що подаються до органів ДРАЦС;
  • надіслати до відділу ДРАЦС скан-копії документів;
  • здійснити онлайн-оплату послуг з використанням платіжних систем;
  • записатися на прийом до відділу ДРАЦС із зазначенням зручних дати і часу;
  • задати питання та отримати відповіді від відповідальних осіб органів ДРАЦС;
  • відслідковувати стан розгляду заяв або звернень в Особистому кабінеті.

Такі послуги впроваджено з метою оптимізації процесу надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та створення сприятливих умов для їх отримання.

Для довідки:

Відповідно до статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 №2398-VI (далі - Закон), актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків.

Відповідно до Закону державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

Про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.



Переглядів: 3889
Поширень: 0