Все більше вінничан потрапляють на гачки мережевих шахраїв. Часто люди усвідомлюють, що їх обманули, вже після того, як переслали кошти на невідомий номер або ж банківську картку. Отож, які методи інтернет-шахрайства застосовують у Вінниці та як не потрапити до рук зловмисників?

«Буквально на днях сторінку моєї одногрупниці зламали аферисти. Від її імені надсилали рідним і близьким повідомлення з проханням перечислити гроші чи поповнити рахунок. Багато хто повівся і перечислив гроші шахраям. Тому хочу попередити всіх: якщо комусь із вас прийде подібне смс, добре подумайте і перевірте, перш ніж спішити на поміч!». – анонімно залишили запис у одній з вінницьких груп соцмережі «Вконтакті».

Такі попередження неодноразово зустрічаються в просторах інтернету, але люди в критичній ситуації не задумуються про можливий обман. Все ж, багато вінничан вже розрізняють витівки шахраїв:

- Це стара тема, могли б придумати щось оригінальніше. Не знаю хто на подібне поведеться. – прокоментувала Дарина.

До речі, зламати чиюсь сторінку в соцмережі дуже складно! Часто такі ситуації виникають, якщо акаунт не прив’язаний до номеру телефону, або якщо ви любите відкривати невідомі посилання для проходження тесту «яка я сніжинка?», наприклад.

Як вінничанам не потрапити в пастку до інтернет-шахраїв?

Ми натрапили ще на один цікавий метод шахрайства. Відомо, що кожен користувач продукції від Apple має власну віртуальну хмаринку, де зберігаються фотографії, відео, документи, музика – так званий iCloud. Нещодавно вінничанин Денис Марущак поділився дописом, який прийшов йому в особисті повідомлення: «Привіт. У мене до тебе прохання, можеш допомогти? У мене викрали телефон, а там залишилось багато важливих контактів. Можеш зайти через свій телефон в мій айклауд, якщо тобі не складно?». Варто зауважити, що як тільки ви зайдете в чужий профіль, телефон можуть легко заблокувати, а за відновлення будуть вимагати кошти.

Як вінничанам не потрапити в пастку до інтернет-шахраїв?

-  У мене таке було! Хотів спочатку тисячу гривень, зрозумів що не пройде, і погодився на п’ятдесят. – розповіла Анастасія Гупряк.

І найпопулярніший метод шахрайства в інтернеті – це операції з банківською картою. Для прикладу повідомлення: «Привіт! ти яким банком користуєшся? я карточку загубив, а там мої гроші. Якщо я скину їх на твою карту можна? виручиш?». Потім вас можуть попросити дати данні від входу у Приват24 або номер картки і CVV-код (три цифри ззаду). Також зазвичай шахраї «б’ють на жалість», як у випадку з повідомленнями про допомогу родичам: «Зможеш дати логін та пароль? я через синхронізацію скину, так швидше буде. Просто у мене пін-код написаний на самій карті, якщо побачать, то знімуть. Допоможи! В мене там 2500». Якщо у вас нульовий баланс, але ви вже повідомили дані, тоді необхідно поміняти пароль від картки, а також повідомити працівників банку, які можуть відслідкувати звідки саме хотіли зняти кошти.

Як вінничанам не потрапити в пастку до інтернет-шахраїв?

Будьте уважними і обережними, не довіряйте підозрілим проханням! Краще перетелефонувати людині і перевірити чи справді вона потребує допомоги, ніж потрапити в пастку до інтернет-шахраїв.



Переглядів: 3887
Поширень: 0