Щоб вберегтися від грипу, вінничани вже можуть за півціни вакцинуватись від різних штамів грипу, які будуть поширюватись цієї зими. Вакцинація у Вінниці розпочали 17 жовтня. Також а в центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) заперечені експрес-тестами, з допомогою яких можна визначати, чи є в організмі вірус і якої групи. Ці заходи передбачені у програмі міської ради «Стоп грип», яка вже другий рік поспіль працює у Вінниці.

Програма «Стоп грип» спрямована на зниження динаміки поширення вірусу серед вінничан та подолання його наслідків. Вона передбачає безкоштовну вакцинацію дітей з інвалідністю та позбавлених батьківського піклування. Всі інші вінничани можуть придбати її за 50% знижкою.

Люди, які відчувають у себе ознаки хвороби, зможуть пройти експрес-тести у лікувально-профілактичних закладах міста та за 15 хвилин з’ясувати, чи дійсно у них грип, чи звичайна застуда. Правильно встановлений діагноз допоможе більш якісно підібрати ліки та успішно справитись із хворобою.

«Минулого року проти грипу щеплено – 2730 осіб, з них. – 561 дитина. Жодна людина від цього захворювання не померла. Усі, хто хоче вакцинуватися, мають звернутися до центрів первинної медико-санітарної допомоги. На рецепції їм повідомлять, який лікар відповідає за вакцинацію. Після чого черговий лікар здійснює огляд пацієнта і визначає, чи немає протипоказань до вакцинації. Далі буде виписаний рецепт, з яким пацієнт йде до найближчого аптечного пункту і сплачує вказану вартість. З чеком повертається до лікаря і робить щеплення», - розповів директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Вінничани вже можуть вакцинуватись від грипу

Медики кажуть, що перший спалах грипу очікують вже на початку грудня. Найчастіше хворіють на вірус грипу А – дорослі, та на вірус В – діти.

«На сьогоднішній день звернулося за медичною допомогою 6200 людей, з низ 4000 – діти. Лабораторні дослідження показали, що у жодному випадку не підтверджено вірус грипу. Він тільки до нас йде. В цих випадках зафіксовані збудники ГРВІ. В нас на порозі знову стоїть черговий виток розвитку захворювання. Є різновиди вірусу грипу – А, B і С. Найчастіше епідемію викликає вірус А. Останні два роки у нас окрім вірусу А є і вірус В. Передається захворювання повітряно-крапельним шляхом. Перші спалахи грипу ми очікуємо на початку грудня, другу хвилю - у лютому. Наразі стоїть питання про те, щоб вчасно щепитися», - каже завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб ВНМУ, професор Ірина Незгода.

Цього року вінничан розпочали вакцинувати у жовтні, і медики називають це «золотим періодом». Наразі використовують корейську вакцину «ДжіСі Флю», на підході вакцини з Франції, Китаю та Нідерландів.

«Вінницька міська влада починаючи з минулого року пішла абсолютно на революційний крок в наданні медичної допомоги жителям міста Вінниці від грипу. За ініціативою департаменту охорони здоров’я, радників вінницького міського голови та інфекціоністів була запропонована програма «Стоп грип». Вона включала три ключових моменти – закупівля вакцини, швидких тестів для діагностики грипу та сприяння і закупівля препарату для лікування грипу. В цьому році на ці заходи передбачено 2 млн грн. Це абсолютно безпрецедентний крок, на який не пішло жодне місто України. Вакцинація – це єдиний метод профілактики грипу. Культури вакцинації в Україні немає. Існує страх вакцинації, і поширюються різні легенди, як негативно вона може вплинути на організм. Варто пам’ятати, що вакцинація – це єдиний метод який може запобігти грипу і його ускладненням», - зазначив радник міського голови професор Юрій Мостовий.

З 17 жовтня у Вінниці отримали щеплення 248 мешканців міста, в тому числі 78 дітей, з них – 46 дітей з інвалідністю, вакцинація яких здійснюється безкоштовно.

Довідка:

Минулого року на грип та ГРВІ у Вінницькій області перехворіло 258 986 осіб (16 151,2 на 100 тис. нас.), в тому числі дітей віком до 17 років – 163 366 (63,1%).



Переглядів: 2990
Поширень: 0