Хмільник обирає місцевих

Професіонал у своїй справі, успішна людина, мораліст, місцевий, щоб лобіював інтереси регіону – такі критерії для майбутнього народного обранця визначили найактивніші члени громади міста Хмільник. На думку учасників круглого столу «Я хочу від виборів…», який провела «Філософія Серця» в партнерстві з ГО «ПРАВО», цим вимогам відповідають лише троє із 19 кандидатів, які зареєструвались по округу №13.

«Завданням круглого столу було навчити виборців свідомому вибору – не за подарунки, гроші чи концерти. Ми обговорили можливі на окрузі передвиборчі технології, зокрема, створення політичних міфів під час виборчої кампанії, а також познайомили слухачів із технологіями розпізнавання маніпуляцій, руйнування політичних міфів, наголосили на необхідності громадського контролю під час виборів. Під час заходу, ми дійшли спільної думки, що не слід пасивно споглядати за ходом виборчого процесу, а брати у ньому безпосередню активну участь. І обирати того, хто найбільш вартий нашої довіри», - каже керівник проекту голова ГО «Філософія Серця» Юлія Грига.

Учасники круглого столу внесли декілька слушних зауважень щодо виборчого процесу. Так, хмільниччани переконували, що благодійністю кандидатам у нардепи слід займатись до чи після виборчої кампанії, адже щирим бажанням допомогти можуть скористатись опоненти та потім спекулювати, говорячи про «підкуп виборців». Окрім того, виборці хочуть, щоб заповнені кандидатами у депутати декларації відповідали їх справжнім статкам.

На захід до читальної зали районної бібліотеки прийшли активісти громадського руху, представники влади, пересічні громадяни. Приєдналися до обговорення і двоє кандидатів – Коваль Тарас і Побережний Олег. Вони поділилися своїм баченням депутатської діяльності. Третього з «місцевих» кандидатів не було на заході, тому за нього говорили присутні.

«Я ще не визначився за якого буду голосувати, але точно буду голосувати за «місцевого». Можу сказати що всі троє хмільниччан щирі люди, професіонали, у них гарні дружні родини, які є прикладом. Знаю, що люди підтримують Миколу Юрчишина, бо він підтримує наш край і людей. Парламент цього скликання має складатись із кандидатів, яким довіряють виборці, інакше може статись соціальний вибух. Але вірю, що Бог із Україною і наші обранці виправдають нашу довіру», - каже представник місцевого козацтва Михайло Коротін.

Шаргород проти «фантастів»

Програм не читають, у декларації не заглядають, до анкет кандидатів у депутати не уважні – можливо так думає про своїх виборців дехто із тих, хто балотується по округу № 15. Експерти «Філософії Серця» під час круглого столу в партнерстві ГО «Об’єднання підприємців Шаргородського району» звернули увагу учасників, що це хибна думка. Люди обирають кандидата, уважно слухаючи його обіцянки і, водночас, пам’ятаючи про його конкретні справи у регіоні.

Шаргород

Анатолій Банах, підприємець, Шаргород: «Те, що кандидат на сьогодні досягнув, що він зробив - для мене, як для підприємця - визначальні риси, згідно яких можна зробити висновки. І, проаналізувавши всіх наших 12 кандидатів, згідно Закону, опускатиму бюлетень. Щодо програми кандидата, вона повинна бути максимально практична і реальна».

З приводу програм, анкетних даних та декларацій кандидатів, що подані на сайті ЦВК і дискутували учасники круглого столу. На захід прийшли кандидати, які балотуються по 15-му округу. Четверо були присутні особисто, ще двох представляли довірені особи. Виборців прийшло небагато.

Як з’ясувалось під час заходу, здебільшого кандидати йдуть до виборців із гаслами та деклараціями у програмах, замість чіткого та зрозумілого алгоритму дій. І над якими проблемами на користь громади регіону працюватиме законотворець у депутатському кріслі – не ясно.

Шаргород

Ольга Брига, заступник голови ГО «Філософія Серця»: «Цікаві ідеї, цікаві погляди на майбутнє України, порядні люди, інтелектуальні співрозмовники – на жаль, у деяких кандидатів ми не побачили їх бачення державності, як депутатів Верховної Ради. Декларативні гасла у програмах ніщо інше, як маніпуляція. А завдання нашого проекту - навчити виборців відрізняти маніпуляції від інформації, а кандидатам зробити «щеплення» від бажання маніпулювати виборцями».

У виборців району бачення місії народного обранця теж чітке – щоб захищав інтереси регіону, приймаючи відповідні Закони. А проблеми такі – нові робочі місця, світлі вулиці, газ у кожній домівці, доступна медицина, сучасні школи, гідні зарплати та пенсії.

Лідія Курилко, виборець Шаргородського району: «Що хотіли б? Щоб підвищили трошки пенсії, бо на ліки багато витрачається – вже старість іде. Щоб дітям було добре жити, щоб робота була, бо молоді немає де дітись. Працювати має депутат».

Шаргород

Ігор Гладиш, виборець з Шаргородського району: «Хочу, щоб було менше брехні від депутатів. Якщо є програма, хоч би на 50% її зробили!».

За словами учасника круглого столу – виборця, що проживає у місті Шаргород – Василя Улича, єдина програма, де не має пустих обіцянок, а лише конкретика – програма губернатора Вінниччини Миколи Джиги. «Обіцяє – робить. Він кандидат, який багато зробив для нашого краю і ще зробить! Я йому вірю!» – каже Василь Улич.

Бершадь «за» депутата-захисника

Депутатський контроль над виконанням Законів та захист інтересів своїх виборців – такі завдання ставлять бершадчани перед майбутнім народним обранцем від 17-го округу. Як переконані учасники круглого столу, який провела «Філософія Серця» у партнерстві із ГО «Спілка підприємців Бершадського району 2004», законодавчих ініціатив депутати минулого скликання внесли аж надто багато – в середньому, майже по одному прийнятому Закону в день. Настав час виконувати Закони, а не «законотворити» - кажуть найактивніші члени громади міста Бершадь.

Бершадь

«Маємо приклади, коли наші звернення до депутатів Верховної Ради, навіть колективні, так і залишились непочутими. Невже вони думають, що виборці за таких обставин оберуть його знову? Депутати мають розуміти, з якою метою йдуть у Раду – захищати наші інтереси. Процедура відкликання депутата, який не виконує свої функції, у законодавстві не прописана. Відтак, ми, виборці, обравши депутата, маємо постійно в нього запитувати, що зроблено для розвитку нашого округу, а потім говорити про це», - переконаний голова ГО «Дзвони Чорнобиля» Олесь Левицький.
Виборці хочуть від депутата, насамперед, свідомості того, що йому довірили представляти інтереси краю, а не власні. А «відфільтрувати» кандидатури депутатів на порядність може кожен, ознайомившись із інформацією, яку вони подали на сайт ЦВК – почитати їх програми, анкетні дані, декларації і співставити із реальною діяльністю в регіоні.

«За кілограм гречки чи подаровану курку та ж сама бабця з села обирає собі проблем на п’ять років. Вона взяла подарунок один раз, а депутат отримує гарні гроші від держави постійно. А насправді він на своїй роботі мусить зробити так, щоб та бабця щодня мала за що купити кіло гречки», - каже бершадчанин Дмитро Процепов.

На захід до Бершадської РДА прийшли активні громадяни. До обговорення, на жаль, не приєднався жоден із кандидатів у депутати до ВРУ.

«Зустріч у Бершаді була остання в рамках інформаційно-просвітницької кампанії з руйнування політичних маніпуляцій «Я хочу від виборів…». Тож, підсумовуючи роботу, хочеться відзначити, що є кандидати, які вперше побачили свої програми, є райони, в яких активність виборців майже на нульовому рівні, є кандидати, які заробляють 12 тисяч гривень на рік і б’ють себе кулаком в груди, що живуть чесно и прозоро. А є справді хороші програми. Загалом, маю дуже гарне враження від роботи, бо люди почали вивчати декларації та програми кандидатів, трохи більше орієнтуватися, коли їхньою думкою намагаються маніпулювати. І це головне!» - підсумувала голова ГО «Філософія Серця» Юлія Грига.

Цьогорічні вибори – своєрідний тест на щирість і відповідальність майбутніх народних обранців. Тоді люди довірять їм свій голос і на наступних виборах. Маніпуляції і пустопорожні балачки вже набридли.

ДОВІДКА.

Інформаційно-просвітницька кампанія з руйнування політичних маніпуляцій «Я хочу від виборів…», ініційована Коаліцією виборчих ініціатив «ДЗВІН» та ГО «Центр політичних студій та аналітики» за підтримки NED (National Endowment for Democracy) стартувала по всій Україні. На Вінниччині партнером кампанії визначено ГО «Філософія Серця».
Представники «Філософії Серця» також створили сторінки у Facebook, VKontakte та Одноклассниках, щоб виборці могли обмінюватись інформацією, робити висновки як проходить виборчий процес. Сторінка на Facebook.



Переглядів: 4610
Поширень: 0