Депутатський запит – це унікальний механізм, який разом з мандатом отримує кожен народний обранець, щоб сприяти дотриманню прав громадян та встановленню справедливості. Однак не кожен користується ним за призначенням. Деякі слуги народу торгують своїм депутатським авторитетом, аби пролобіювати чиїсь бізнесові чи майнові інтереси. Нещодавній скандал з "радикалом" Ігорем Мосійчуком показав, що депутатський запит дійсно є предметом купівлі-продажу і може бути використаний як засіб маніпуляції та тиску.

У Верховній Раді працює 16 депутатів - вихідців з Вінниччини. Аби знати якими проблемами виборців вони опікувались протягом року у владі, можна переглянути їхні запити на сайті Верховної Ради. Depo.Вінниця пропонує читачам лайт-версію - короткий екскурс запитами парламентарів-вінничан.

Олександр ДомбровськийАбсолютний лідер з кількості депутатських запитів - нардеп Олександр Домбровський. На його рахунку їх аж 93. Щоправда, практично кожен свій запит нардеп дублює одразу на кількох отримувачів. Наприклад, запит про виплату боргу з зарплати вінничанину Олександру Вітюку Домбровський пише на ім’я одразу восьми посадових осіб: директору "Вінницького авіаційного заводу", керівнику теруправління юстиції, начальнику обласного управління МВС, прокурору області, а також міністру юстиції Павлу Петренку, міністру оборони Степану Полтораку, міністру внутрішніх справ Арсену Авакову і навіть генпрокурору Шокіну.

Значна частина запитів парламентаря стосується буденних проблем громадян. Зокрема, нардеп Домбровський клопоче про видачу трудових книжок, повернення банківського депозиту та недоплаченої надбавки до пенсії, реструктуризацію кредиту, надання статусу учасника бойових дій, а також бере під свій контроль встановлення місцезнаходження бійця АТО, який пропав безвісти, тощо.

Також нардеп звертався до прем'єра Арсенія Яценюка з проханням профінансувати з держбюджету святкування 100-річчя обласної лікарні ім. Пирогова та закупити на 200 млн грн. медичного обладнання для нового хірургічного комплексу.

Ще нардеп Домбровський вболіває, щоб Україна не втратила право голосу в МАГАТЕ (Міжнародна агенція з атомної енергії), і переймається проблемою популяризації різновиду некурильного тютюнового виробу з додаванням вапна та курячих кізяків під назвою "Насвай". Парламентар серйозно стурбований доступністю цього місива, тож пропонує включити його до переліку наркотичних засобів.

Наразі розглянуто вже 80 запитів Домбровського.

Руслан ДемчакНардеп Руслан Демчак за рік напрацював 24 запити, 18 з яких отримали керівники міністерств і відомств України. Депутатську каденцію він починав зі звернень щодо повернення кредиторської заборгованості за ремонт доріг, встановлення "зеленого" тарифу на електроенергію та рекультивації непридатного для використання сміттєзвалища в Немирові.

Потім нардеп дещо змінив профіль своїх звернень - заступився за вінницьку агрофірму, яка, на думку місцевих "сбушників", може становити загрозу державній безпеці України в економічній сфері, а згодом почав просувати ретрансляцію телеканалу UA.TV на медіа-простір Республіки Казахстан. Так, Демчак попросив міністра інформації Юрія Стеця профінансувати входження каналу до кабельних мереж Казахстану. Причому попросив двічі, двома окремими запитами.

Також вінницький нардеп звертався до Стеця, а згодом і до Наливайченка, на той час - голови СБУ, щодо перевірки власників всіх українських інтернет-сайтів з метою визначення "чорних ресурсів" і подальшого припинення їхньої діяльності. Аби полегшити "сбушникам" роботу, парламентар навіть додав до свого запиту орієнтовний список ресурсів, які, на його думку, "почорніли" і мають бути "дискваліфіковані".

Клопотав парламентар Демчак і про заборону ліквідації ПАТ "Державний земельний банк". Адже фінустанова, на думку нардепа, може зацікавити потенційних інвесторів, тож народний обранець запропонував Кабміну виставити акції банку на приватизацію, перед тим передавши їх з Мінагрополітики до Фонду держмайна.

А ще Руслан Демчак написав запит чоловіку телеведучої Маші Єфросиніної Тимуру Хромаєву, який очолює Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Демчак запропонував Хромаєву внести знаконодівчі зміни щодо вимог до активів інститутів спільного інвестування.

З 24 депутатських запитів Руслана Демчака наразі розглянуто 20.

Григорій ЗаболотнийДепутат Григорій Заболотний не був надто активним "запитописцем". На його персональному рахунку лише п'ять запитів. Заболотний звертався до прем'єр-міністра Яценюка, а також до двох високопоставлених жінок – міністра фінансів Наталії Яресько та голови Нацбанку Валерії Гонтаревої.

Обидва запити на ім'я прем'єр-міністра були "груповими" - їх Заболотний розробляв разом з іншими нардепами. А от до Яресько Заболотний звертався з особистої ініціативи – просив виділити грошей на пільгове кредитування індивідуального житлового будівництва на селі, а також на ремонт доріг.

До Гонтаревої у Заболотного було кадрове питання. В лютому цього року він просив голову Нацбанку замінити керівника тимчасової адміністрації ПАТ "Енергобанк".

Нині на стадії розгляду знаходиться тільки один запит Заболотного.

Сергій КудлаєнкоУ Сергія Кудлаєнка 11 запитів. Щоправда вісім з них – один і той же запит, розісланий на різних уповноважених посадовців, причому написаний колегіально. Він стосується неправомірного, на думку авторів звернення, арешту співробітника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків Одеської області, який нібито погодився покривати місцевого наркоторговця за винагороду у 15 тис. доларів.

Жорстке поводження з одеським правоохоронцем під час його арешту, а також подальші неоднозначні дії прокурорів та суддів настільки збентежили трьох нардепів, серед яких і Кудлаєнко, що вони кинулись тиражувати свої запити керівникам комітетів Верховної Ради Валерії Лутковській, Андрію Кожем'якіну, Єгору Соболєву, Григорію Немирі, міністрам внутрішніх справ та юстиції Авакову та Петренку, голові Вищої кваліфікаційної комісії суддів Козьякову, а також генпрокурору Шокіну.

Крім того, на самому початку каденції Кудлаєнко заступився за сумську бізнесвумен, яка мала проблеми з правоохоронцями та чиновниками. Також вінницький нардеп поставив підпис під груповим запитом щодо коштів на ремонт доріг, залучених під державні гарантії Державним агентством автомобільних доріг.

З одинадцяти запитів парламентаря наразі розглянуто вісім.

Микола КучерНародний депутат Микола Кучер написав 12 запитів, половина з яких була направлена керівникам міністерств і відомств. Нардеп просив шістьох міністрів надати інформацію про кількість їхніх підлеглих, які постраждали в зоні АТО і їздили на лікування за кордон за рахунок приймаючої сторони.

Також Кучер засумнівався у діях правоохоронців Тростянецького району і попросив прокурора Вінницької області розібратись у правомірності дій його підлеглих.

Крім того, народний депутат звертався до Кабміну з проханням профінансувати ремонт автодороги "Могилів-Подільський – Ямпіль – Бершадь – Умань", яка, на думку нардепа, перебуває у вкрай жахливому стані.

Наразі не розглянутим лишається один запит нардепа.

Юрій МакедонУ Юрія Македона шість запитів. З них три - Кабміну, і три - керівникам міністерств і відомств. Усі запити на ім’я прем'єра Яценюка та один – на міністра фінансів Яресько напрацьовані у складі різних депутатських груп.

Персонально Македон клопотав про перевірку документів Чеської компанії SKODA JS a.s., що постачає обладнання для Хмельницької АЕС. Також він хотів отримати достовірну інформацію про громадянство міського голови Могилів-Подільського Петра Бровка, який, за повідомленнями ЗМІ, крім українського має ще й молдавський паспорт.

З шести запитів парламентаря два залишається у стадії розгляду.

Народний обранець Анатолій Матвієнко з запитами за рік так і не подружився. Протягом цієї, далеко не першої, каденції Матвієнко надіслав лише два запити – прем'єру Яценюку та міністру охорони здоров'я Квіташвілі. Обидва напрацьовувала група депутатів, а вінницький нардеп підтримав.

Наразі розглянута половина поданих Матвієнком запитів - тобто один.

Компанію Матвієнку склав ще один "двійочник" - Андрій Тетерук, який теж спромігся лише на два запити. Причому обидва були розроблені колегіально. Вочевидь, у виборців Тетерука проблем немає, хоча, можливо, нардеп вирішує їх іншими методами.

Анатолій МатвієнкоАндрій ТетерукГеннадій Ткачук

Схожа ситуація і у голови міжфракційної депутатської групи "Вінниччина" Геннадія Ткачука. Щоправда, він має на своєму рахунку вже чотири запити, та лише один з них був ініційований депутатом персонально. Ткачук поскаржився генпрокурору Шокіну на безкарність організаторів та учасників вінницького Антимайдану, в тому числі і на співробітників правоохоронних органів.

Наразі Ткачук має один нерозглянутий запит.

Іван МельничукНа противагу останній трійці народних обранців, справжнім "відмінником" з "запитописання" у Верховній Раді виглядає "мажоритарник" Іван Мельничук. Він є автором 45 депутатських запитів, в яких просить про погашення боргу з зарплати співробітникам одної з медичних установ, відшкодування виплат "чорнобильцям", забезпечення хворих на гемофілію лікарськими препаратами, дотримання умов продажу держмайна, надання можливості громадянам, які отримують мінімальну заробітню плату та пенсію, отримати кредит на впровадження енергоефективних заходів.

Із запитів нардепа Мельничука примітно, що він не байдужий до родини екс-регіоналів Калетників. Ще навесні парламентар просив генпрокурора провести особливе розслідування щодо діяльності колишнього віце-спікера Ігоря Калєтніка. А вже у жовтні Мельничук звертається до Міносвіти з проханням забрати у Вінницького національного аграрного університету, яким і досі де-факто керує екс-нардеп Григорій Калетник, 428 гектарів орних земель і повернути їх у власність громади села Петрик Літинського району.

Також парламентар звернувся до голови МВС Авакова, аби той допоміг виселити зі службової квартири колишнього голову Літинської РДА, який вже 2 роки як звільнений з посади, а державне житло повертати не збирається.

Крім проблем, які виникають у Мельничука на окрузі, він почав опікуватись київським метро та аеропортом "Бориспіль". Зокрема він вимагає встановити камери спостереження в столичній підземці, а також хоче взяти під особистий контроль проведення конкурсного відбору та призначення кандидатури генерального директора найбільшого в Україні летовища.Олексій Порошенко

Наразі розглянуто 36 запитів нардепа.

Президентський син Олексій Порошенко за рік подав п'ять депутатських запитів. Влітку він звертався до генпрокурора Шокіна та голови МВС Авакова щодо "дерибану" землі в селищі Вороновиця, що під Вінницею. Також Порошенко-молодший став одним зі співподавачів запиту до міністра фінансів Наталії Яресько щодо виділення коштів на капітальний ремонт автомобільних доріг.

Крім того, депутат звернувся до Кабміну з пропозицією не економити державні кошти на лікуванні та реабілітації військових, поранених в АТО, за кордоном.Іван Спориш

Поки що розглянуто три запити Олексія Порошенка.

Запити нардепа Івана Спориша стосуються життя його виборчого округу. Зокрема він переймається критичною ситуацією на Кирнасівському цукровому заводі, клопоче про завершення будівництва Зведенівської школи та газопроводу в кількох селах Шаргородського району, а також опікується відкриттям дитячо-юнацької спортивної школи в райцентрі.

Крім того, нардеп переймається стабілізацією цінової політики на ринку молока і просить Антимонопольний комітет підвищити його закупівельну ціну. А ще Спориш підтримав звернення депутатів Томашпільської районної ради до Уряду щодо перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги.Дмитро Сторожук

З 15 запитів нардепа Івана Спориша розглянуто 12.

Вінничанин Дмитро Сторожук має на своєму рахунку вісім запитів. Він поскаржився міністру охорони здоров'я Квіташвілі на відсутність ліфту у Вінницькій центральній районій лікарні та неналежні умови надання медичних послуг в приватній клініці "Медівін". Також нардеп опікується аварійною будівлею гуртожитку профтехучилища, що у Малій Висці Кіровоградської області та допомагає начальнику Держфінінспекції у Хмельницькій області поновитись на посаді. Разом з іншими нардепами Сторожук ініціював перевірку скандальних київських забудовників.Петро Юрчишин

Усі вісім запитів нардепа наразі розглянуті.

Не надто переймався написанням запитів нардеп "мажоритарник" Петро Юрчишин. Він має їх лише чотири. Крім трьох стандартних для вінницьких нардепів "групових" запитів, Юрчишин звернувся до Генпрокуратури з метою недопущення затягування досудового розслідування у кримінальному провадженні одного з жителів Хмільницького району.

На стадії розгляду лишається тільки один запит.



Переглядів: 3759
Поширень: 0