Депутати-аграрії фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» у Вінницькій обласній Раді разом із колегами розробили звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів щодо ринку землі. Зокрема ініціатором такої спільної роботи виступив член фракції, аграрій із 35-річним стажем Павло Каленич. У результаті плідної дискусії депутати звернулися до голови обласної Ради Анатолія Олійника з пропозицією винести напрацьований проект рішення на розгляд наступної сесію облради.

Зокрема в документі йдеться: «Сьогодні Україна стоїть перед вибором, який може кардинально змінити долю нашого народу, українських міст і сіл та всієї країни. Представникам всіх гілок влади в Україні та представникам місцевих громад належить зробити свій вибір між поспішним відкриттям ринку земель сільськогосподарського призначення і комплексною земельною реформою.

Ми, депутати Вінницької обласної ради 7 скликання обираємо – грунтовну реформу, якої Україна чекає вже 26 років у відповідності до європейської та світової практики. Селяни мають отримати право вільно користуватися, розпоряджатися та володіти землею у своїй країні. Ми переконані: земельна реформа має, зокрема, передбачити, що право власності на землю сільськогосподарського призначення має бути закріплено виключно за державою та громадянами України, а прибуток від використання земель сільськогосподарського призначення повинні отримувати селяни та місцеві громади.

На сьогодні законодавство не містить необхідних обмежень, які унеможливлюють неефективне використання землі та можливість створення великих земельнихх господарств (латифундій). Також необхідно врегулювати проблеми невитребуваних земельних паїв, земель колективної власності.

Ми звертаємося до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України вжити всіх необхідних заходів, аби до кінця 2017 року були розроблені прозорі механізми земельної реформи, врегульована та прийнята парламентом України законодавча база стосовно ринку землі. Це дасть можливість кожному селянину реалізувати своє право власності і розпоряджатися землею. Проведення земельної реформи у відповідності з європейським та світовим досвідом – це надважливий крок України у залученні інвестицій в аграрний сектор, відродження українського села та здійснення всеоб’ємної європейської інтеграції.

До прийняття законодавчої бази по ринку землі обовязково недопустиме зняття мораторію на продаж землі. Закон по ринку землі має пройти широке обговорення та отримати підтримку в громадському та експертному середовище».

Таку ініціативу підтримали 29 депутатів-аграріїв.



Переглядів: 2544
Поширень: 0