Мистецький проект «Tour de la Vinnitsya Bon Voyage» дозволить вінничанам та гостям міста відвідати «Лувр», прогулятися парком «Тюїльрі», відвідати «музей гуманізму», сфотографуватися поблизу Ейфелевої вежі та побувати на «Монмартрі», не від’їжджаючи за кордон.

18 травня, після усіх заходів приурочених Дню Європи у Вінниці, святковий настрій та атмосферу Франції гості свята та вінничани зможуть відчути, потрапивши на проект «Tour de la Vinnitsya Bon Voyage». В ніч з 18 на 19 травня вінницькі музеї та розважальні заклади працюватимуть із французьким «присмаком». Так, зокрема, міський торгово-розважальний комплекс «Sky park» перетвориться у мережу «La Fayette». У музеї-кав’ярні «Пан Заваркін і син» проведуть справжній спіритичний сеанс, міський художній музей стане Лувром, на вінницькому Парижі з’явиться малюнок Ейфелевої вежі у 3-Д вимірі, а міський громадський транспорт, який також працюватиме вночі, буде прикрашений репродукціями та фото європейських міст.

Як повідомила начальник відділу культурно-мистецьких проектів та організаційно-масової роботи департаменту культури Вінницької міської ради Світлана Тіскіна, цьогоріч святкування Дня Європи співпадає зі святкуванням Міжнародного дня музеїв, і саме тому виникла ідея поєднати два свята в одному мистецькому проекті. «Вперше у Вінниці музеї працюватимуть вночі, і вперше заклади міста відповідатимуть відомим французьким брендам, - говорить Світлана Тіскіна. - Так, цієї ночі у місті з’явиться свій власний Лувр, своя мережа світової моди тощо. Усе це та багато іншого чекає на городян з 23 години вечора 18 травня і до 3 години ночі 19 травня».

Розпочнеться «Tour de la Vinnitsya Bon Voyage» із ексклюзивної нічної вистави театру тіней на Майдані Незалежності. Далі групи із екскурсоводами вирушать «паризькими» маршрутами. Загалом планується провести нічні екскурсії для більш ніж 10 груп туристів. Для того, аби потрапити на проект, варто поквапитися та зареєструватися до 16 травня у адміністраторів в приміщенні ТРК «Sky park».

За інформацією голови громадської організації «Розвиток. Розвиток», яка є одним з ініціаторів ідеї, Ірини Борзової, такий проект реалізовуватиметься у Вінниці вперше. «Усі, хто завітає на проект, матимуть змогу ознайомитись із французькою культурою у нічному музейному просторі Вінниці, – говорить Ірина Борзова. – Тож запрошуємо усіх бажаючих долучитися до свята».

У нічному «Луврі», яким стане Вінницький обласний художній музей, на вінничан чекатиме фотовиставка «В музеях Європи», виставка графічних творів Bon Voyage (картини з відомими місцями Франції, Італії, Англії, Німеччини та інших європейських країн), демонстрування фільму про музей тощо. У краєзнавчому музеї на гостей мистецького проекту чекає фаєр-шоу та лицарський турнір, виставки старовинної зброї та інше. А музей М.Коцюбинського (він же «музей гуманізму»), який стане кінцевою точкою екскурсії, запропонує відвідувачам цікаві виставки під відкритим небом і нічну екскурсію стежками музею.

За словами директора департаменту культури Вінницької міської ради Ірини Френкель, проект «Tour de la Vinnitsya Bon Voyage» планують в подальшому зробити традиційним. «У Європі вже досить тривалий час реалізовується проект «Ніч музеїв», під час якого найвидатніші музеї різних міст працюють цілодобово, - говорить Ірина Френкель. – Вінниця це проводить уперше. Вночі усі звичні речі сприймаються по-новому, тому ми сподіваємось, що вінничани та гості міста зможуть по-новому відкрити для себе Вінницю».

Графік руху транспорту

Екскурсійні маршрути

Трамваї

  • 24.00 - Зупинка «PARIS» (зуп. «Театральна») - магазин –музей «Панъ Заваркінъ та синъ» (зуп. «Інтернаціональна»)
  • 01.10 - Магазин –музей «Панъ Заваркінъ та синъ (зуп. «Інтернаціональна») - зупинка «PARIS» (зуп. «Театральна»)
  • 00.30 – Зупинка «PARIS» (зуп. «Театральна») - музей «Панъ Заваркінъ та синъ (зуп. «Інтернаціональна»)
  • 01.30 - 02.30 – Музей «Панъ Заваркінъ та синъ (зуп. «Інтернаціональна») - зупинка «PARIS» (зуп. «Театральна»)

Тролейбус

  • 24.00 – Зупинка «PARIS» (зуп. «Театральна») –Літературно-меморіальний музей М.Коцюбинського – зупинка «PARIS» (зуп. «Театральна»)
  • 01.30 - Зупинка «PARIS» (зуп. «Театральна») – Літературно-меморіальний музей М.Коцюбинського - PARIS» (зуп. «Театральна»)